IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Продажбата на българските еврооблигации е безспорен успех

Повечето специалисти определят като несправедлив подхода българските инвеститори да бъдат изключени от аукциона

08:18 | 05.07.12 г. 37
Анализатори: Продажбата на българските еврооблигации е безспорен успех

България пласира еврооблигации за 950 млн. евро при доходност от 4,436%, които поскъпнаха с 1,5% веднага след емитирането си. По този повод вицепремиерът Дянков обяви, че очакваме повишение на кредитния рейтинг и намаление на банковите лихви у нас, както и че новата емисия ще спести 310 млн. лв. разходи за лихви.

Като успешно определят издаването на облигациите 74% от гласувалите в анкета на Investor.bg.

Във връзка с натрупаната информация за еврооблигациите, включително движението на цените й след издаването, потърсихме оценката и на анализаторите.

Успешно ли беше предлагането на български еврооблигации?

Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество:

Аукционът е успешен от гледна точка на доходността, която е по-ниска от първоначалните очаквания (и страхове); успешен е и от гледна точка на интереса, тъй като има 6 пъти презаписване при настоящата доходност и 7 пъти презаписване при по-високата с 30 базови точки първоначално предложена доходност. Успешен е и от гледна точка на броя инвеститори, над 360, както и заради факта, че има записвания от всички региони - от Европа до Азия.

Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг:

Предлагането е успешно, защото търсенето се оказа голямо и постигнатата цена е добра. Още повече, че по-голямата част от държателите на старата емисия са български инвеститори, а новите книжа бяха пласирани само на чужденци. Времето за емисията се оказа много подходящо.

Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика:

Да, безспорно аукционът беше успешен, като съвпадна с положителните очаквания на мениджърите на емисията за доходност в рамките на около 4,5%. За това спомогна както добрата фискална позиция на страната, така и добрият момент на пласиране на емисията. Определено България се възприема от кредиторите много по-добре от гледна точка на нейната платежоспособност в сравнение с други страна от ЕС, които имат дори по-добър рейтинг от нашия.

Така например рейтингите на Италия и Испания са с една степен по-високи от нашия по скалата на S&P (BBB+ спрямо BBB за България), а доходността по техните 5-годишни емисии от последните дни е около 5 и 5,6%, респективно. Т.е. ние успяхме да заемем на цена с над 1 процентен пункт по-ниска от цената, по която страни с по-висок рейтинг пласират дълга си. Между другото, резултатът от аукциона отново идва да покаже неадекватността на рейтингите, най-малкото в краткосрочен план, поради тяхната неспособност да отразяват реалните възприятия на пазара.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт:

При положение, че цялото предложено количество беше записано, като търсенето  многократно надхвърли предлагането, то със сигурност може да се каже, че аукционът бе успешен. Постигнатата доходност отговаря, както на текущите пазарни условия, така и на макроикономическата стабилност и ниското ниво на дълг на България към настоящия момент.

Калоян  Масларски, отдел Търговия и Продажби Финансови Пазари в Societe Generale Експресбанк:

Доколкото пласирането на емисия еврооблигации не се провежда на аукционен принцип, а на принципа „book building”, новата емисия еврооблигации на Република България премина при голям успех за емитента. Моментът за излизане на международните пазари беше много добре избран. Доказателство за успеха на емисията беше постигнатият висок коефициент на покритие (близо шест пъти размера на предложеното количество), както и доходността до падеж – 4.43%, отразяваща минимална премия за инвеститорите от 5 базисни пунта (0.05%) над нивото на застраховка от фалит на държавата към дадения момент. 

Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Pa Pa
преди 12 години
Е точно така де, аз именно за това провеждам спор. Според мен не беше кадърно проведена емисията. Нито избора на падеж беше добър - но просто при емисия от 10-години резултата щеше да е много разочароващ и изводите коренно обратни, разчиташе се на огромна случайност - Меркел да завие на 180 градуса, и резултата не е оптимален (видно от последвала търговия), а дори да се съглася с тезата на Голямата Мечка за противоречиво IPO, то тогава мазното трябваше да се даде поравно на българи и чужденци, не само на чужденци. А бе слабо представление общо взето . Мисля, че аргументите на тезата ми са доста силни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
В благодание на старанието на нашите политици, икономисти и банкири да говорят единствено негативни неща за собствената си страна оценката на бългаските дългове е силно изкривена. Аз лично ако имаше как бих продавал рисковата ни премия и на сегашните цени защото си е циста печалба.http://***.bloomberg.com/quote/CBULG1U5:IND/chartТака че, Да, не само германските са изкривени от свърх търсенето, но и нашите са силно подценени. Настоящата сделка е стъпка към връщане към нормалността поне за България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ми Естония която е в евро зоната и е с по добри бюджетни показатели от нас последно се финансира на 3.8 . Мисля че оценката за нас в момента е реална . Аз не политизирам дали е заслуга на Дянков или не . Заслугата на Дянков е кадърно проведената емисия , правилния момент и посредници . А оценката е на икономиката на България не на Дянков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Pa Pa
преди 12 години
Обикновено, когато има силно презаписване при IPO, последвано от силно поскъпване след начало на търговия, значи, че в процеса на откриване на цената дилъра пласиращ IPO-то не си е свършил работата в пре-маркетираното и е дал тлъсто на инвеститора идващо от гърбината на емитента. Нормално е да има малко от това, но в такива размери е прекалено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Pa Pa
преди 12 години
Учил съм много анализ. Изкривяването в Германия влияе върху абсолютната стойност на лихвата 4.436% срещо 7.7% преди десет години, което не е успех на Дянков. А спреда показва нивото на оценка на емитента и емисията му. Т.е. ако ние наистина бяхме с положителна переспектива на развитие за 10 години, трябваше сега спокойно да можем да се финансираме на 3.8-4 за 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Pa Pa
преди 12 години
Толкова доколкото, Германия се търгува на 0% в две години и 1.50% в десет години, цената на български ДЦК ще си бъде някъде между 3% за 2 години, 4.20% за 5 години и 6% за 10 години (за това и не бе пусната 10-годишна ;) ). В момента, в кой Германската крива тръгне да катери, въпроса е какво ще повлияе на българския спред, защото само ако Германия мръдне с 1%-1.5% нагоре в десет години, ние ще си опрем 7% за 10 години. МФ ще разполга само с 100-150 милиона излишък врменно, защото падежа си е след 6 месеца. Българските пари не си стоят в България, а си купуват Полша и Литва на 3.7%, докато чуждите се облажиха на грешно оценена българска емисия. Още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Успехът на самата емисия породи последващото спадане на доходността ден след това, а не подценяването и при продажбата. Този ефект много пъти се е наблюдавал при IPO, за които е имало противоречиви очаквания но е завършила успешно. Тез които са се колебали да купят след това гонят цената и купуват на още по незигодни за тях цени...Допуска се честата грешка да се забравя противоречивият контекст преди събитието и да се разсъждава за миналото в светлината на настоящия успешен контекст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 12 години
Ако си учил някога анализ ще знаеш че е добре показателите да са сравними като ги сравняваш . В момента Германия не може да е бенчмарк - изкривяването там е огромно . Имали според теб логика Германия да се финансира с отрицателни лихви а Испания да е с 5.8 % при положение че бюджетните показатели на Испания дори са по добри от германските по отношение дълг спрямо БВП ? Ако се сравним с страните от Източна Европа и страните от Южна Европа с който е нормално да се сравняваме нещата са повече от добри . А и с колко според теб е нормално да паднат лихвите за България от 7.5 % при предишна емисия до колко ? До 2.-3 % ? От раз ? Айде да не си пишем глупости . И германските 1.5-2 % не са се получили от раз а се дължат да дългосрочна и последователна политика , та и при следваща емисия при добри бюджетни показатели ние със сигурност ще паднем под 4 % . Ако нашия предишен бенчмарк е 7.5 % сегашния от 4.25 е доста рязък спад с което всички можем да се гордеем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
BigBear
преди 12 години
Като изключим политическите коментари, основният въпрос е какво следва от тук нататък?Аз лично очаквам силен натиск върху доходността на следващите емисии български ДЦК. Първо новата емисия ще се явява международен бенчмарк и тезата на нашите банкери че България е твърде рискова ще олеква. Второ, министерството на финансите ще разполага с около 2 милиарда временен излишък, който подкрепен с един балансиран бюджет силно ще ограничава нуждата от нови емисии и МФ ще може да продава на още по-добра доходност. Трето, недопускането на вътрешните инвеститори е правилен стратегически ход - вътрешният кеш в страната остана не променен и отделно в началото на 2013 година ще влезе още - от там натискът върху лихвите на депозитите те ДЦК ще се засили, което да може би най-накрая ще се отрази и на нивото лихвите на новораздадените кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Pa Pa
преди 12 години
Не просто е стандартно да се използва "безрисковия" емитент, в случая Германия като бенчмарк. При Велчев този бенчмарк беше на 4.90%, а сега бе 0.56% (5 годишна емисия). Следователно (проста математика), ако бяхме пласирали на +2.75%, както преди десет години, трябваше да сме пласирали на 3.31%. Нашата емисия се търгува в голям обем на 4.10%, защо я пласирахме на 4.436%? Доста е просто всъщност. Пазара на държавни облигации не толкова сложен. А мазното го обраха само чужди (български инвеститори не бяха допуснати) инвеститори. По някои оценки над 7-8 милиона евро на наш гръб. Да успех е емисията, ама за кой ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още