fallback

Васил Велев: Банките трябва да спрат да се държат като НАП

Нужно е да се спре с практиката за определяне на базов лихвен процент и банките да започнат да поемат част от риска на клиентите си, смята председателят на АИКБ

13:23 | 27.06.12 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Банките в България трябва да се държат като партньори на бизнеса, а не като НАП (Национална агенция за приходите) – да искат да взимат пари от там, където ги има, а не от там, откъдето трябва. Такова мнение изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на дискусия, организирана по време на форума Банка на годината.

Велев направи аналогия между банките и Международния валутен фонд – така, както фондът поставя условия, за да кредитира, така и банките се месели в бизнеса, без обаче да поемат част от риска.

Като порочна практика Велев посочи, че редица банки продължават да прилагат базов или банков лихвен процент. Според него по-адекватната практика е да се дават кредити при Euribor плюс надбавка.

Нужно е това да се случи и в България и банките да започнат да носят част от риска по кредитите. Така те ще станат истински партньор на бизнеса, категоричен е Велев.

Едва ли можем да си представим икономическо развитие без стабилна банкова система, но само наличието на такава не е предпоставка за растеж, смята Велев.

Нужно е да се отговори на въпроса защо лихвите се държат като цената на горивата, посочи Велев и даде пример, че при поскъпване на петрола горивата у нас поскъпват, а при спад цената намалява с доста по-бавен темп.

Според Велев е необходимо да се направи промяна в методологията, която централната банка прилага при класифицирането на кредитите. Неуместно е като най-висок праг при кредитите БНБ да извежда тези за над 1 млн. лв. Причината е, че от общо 32 млрд. лв. кредити, 23 млрд. лв. са за суми над този праг, обясни той.

Това пречи да се види кой всъщност е най-силно засегнат от кризата и къде е проблемът с лошите кредити – при многото малки кредити или при малкото големи, смята Велев.

Председателят на АИКБ направи интересен коментар за кредитния пазар, който според него е монополизиран от банките. Като аргумент той посочи, че в момента останалите източници на кредитиране – капиталовият пазар и фондовете за дялово инвестиране на практика отсъстват.

Това според него създава комфортна среда, в която да оперират банките, но в същото време възпрепятства икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
fallback