fallback

МФ пласира 20-месечни ДЦК при доходност от 2,01%

Продадени са били облигации за 20 млн. лв., като търсенето е превишило предлагането близо три пъти

11:04 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Министерството на финансите пласира 20-месечни ДЦК при годишна доходност от 2,01%, съобщиха от ведомството.  Аукционът е проведен на 4 юни, като са продавани 2-годишни ДЦК, емитирани на 08.02.2012 г. с падеж през 2014 г., деноминирани в лева. След вчерашния аукцион общият обем на емисията в обращение достига 110 млн. лева.

Доходността от 2,01% е най-ниската стойност, постигната на всички проведени аукциони за емисията, което се дължи и на факта, че срокът до падежа намалява. Среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 20 млн. лв. е на исторически най-ниското ниво за лихвоносна облигация от отворен тип, предлагана на българския дългов пазар. За сравнение, при пускането в обращение на емисията през месец февруари т.г., одобрената доходност е била 2,36%, а на следващите два аукциона през март и април съответните стойности са били 2,11% и 2,20%. Аукционът е преминал при висок интерес от страна на всички първични дилъри на държавни ценни книжа, като търсенето е превишило предлагането близо три пъти. С най-голям дял придобити ДЦК са банките (52,50%), които традиционно имат интерес към по-късия край на средносрочния сегмент на дълговата крива. Банките, които оперират с държавни пари са задължени да предоставят като залог ДЦК-та за същата или по-голяма сума.

Провеждането на аукциона съвпадна с официалното анонсиране в края на месец май 2012 г. от Европейската централна банка на Доклад за конвергенцията. Съгласно данните и изводите, изнесени в документа, България отговаря на всички критерии за конвергенция към Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) с изключение на правните.

В шест от осемте разглеждани в Доклада държави, сред които и България, стойността на дългосрочните лихвени проценти е под референтната база от 5,8% на критерия за конвергенция на лихвените проценти. За периода април 2011 г. - март 2012 г. дългосрочният лихвен процент за България е средно 5,3%, т.е. под референтната стойност от 5,8%. 

Дългосрочните лихвени проценти се изчисляват на база доходността на 10-годишните представителни правителствени облигации на съответните държави. Според констатациите в Доклада, през последните години дългосрочният лихвен процент в България следва низходящ тренд, като в края на разглеждания период достигна рекордно ниското равнище от 5,1%. Спредът му спрямо доходността на облигациите в еврозоната се стесни значително през периода, тъй като по същото време средният дългосрочен лихвен процент в еврозоната се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
fallback