IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Сребърният фонд ще купува специални емисии ДЦК

Доходността им ще се определя на пазарна основа, като така ще се избегне опасението на ЕЦБ за изкривяване на местния дългов пазар

16:08 | 18.04.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Симеон Дянков: Сребърният фонд ще купува специални емисии ДЦК

България планира възможност да продаде тази година на Сребърния фонд ДЦК за до 30% от активите на фонда (около 600 млн. лв. в момента), се казва в писмо на финансовия министър Симеон Дянков до председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Днес ЕЦБ разпространи становище с което на практика одобри инвестирането на средства от фонда в родни ДЦК, но застана срещу дискриминацията на другите европейските ценни книжа, за които Законопроектът за Сребърния фонд предвижда изискване за инвестиционен кредитен рейтинг спрямо липсата на такова изискване за българските ДЦК.

ЕЦБ бе притеснена и че парите на Сребърния фонд ще деформират пазара на ДЦК и ще направят лихвите на него непазарни.

В проекта, даден за становище от ЕЦБ е залегнало, че в български ДЦК могат да бъдат инвестирани до 70% от активите на фонда (в размер на около 2,1 млрд. лв.) В писмото си Дянков уведомява Драги, че има промени в законопроекта, като той вече е внесен за разглеждане в Народното събрание. В случай, че възможността за инвестиции в български ДЦК бъде използвана, тези инвестиции ще бъдат извършени поетапно. През 2012 г. фондът не може да инвестира повече от 30% от активите си в български ДЦК, като инвестиционното ограничение се увеличава стъпаловидно за всяка следваща година с по 10% до 2017 г.

"Съгласно съществуващата практика в някои държави-членки, като напр. Белгия, за фонда се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми. За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг", уточнява финансовият министър.

"По повод отбелязаните от ЕЦБ съображения във връзка с опасността от изкривяване на местния първичен и вторичен пазар на ДЦК при инвестиране на част от средствата на фонда в ДЦК, посочвам, че доходността на емисиите, които ще бъдат издадени специално за фонда, ще бъде определена на пазарна основа, като се следват основните бенчмаркови ориентири. Тези емисии, издадени за целите на фонда ще бъдат с матуритети, съобразени с прогнозите за необходимостта от трансфери от фонда към държавното обществено осигуряване. Условията на конкретните емисии не са предмет на уредба на законово ниво, а ще бъдат заложени в инвестиционната стратегия на фонда", пише Дянков.

"Инвестирането на средства на фонда в специални емисии ДЦК ще бъде неутрално по отношение на обема и доходността на стандартизираните емисии ДЦК. Така възможността за инвестиране на средства на фонда в български ДЦК няма да доведе до непазарно формиране на доходността по дългосрочните емисии, които са референтни по отношение на постигането на конвергентните критерии от Маастрихт, тъй като специалните емисии няма да попаднат в обхвата на изискванията на хармонизираната статистическа методика, дефинирана от ЕЦБ и имплементирана в Указания за определяне на дългосрочен лихвен процент за целите на конвергенцията на Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите (МФ)", е мнението на вицепремиера Дянков.

В действителност обаче покупките на Сребърния фонд, дори и на специални аукциони, ще намалят общото предлагано количество ДЦК за другите инвеститори, което автоматично ще намали доходността на всички книжа, при равни други условия.

"Използвам случая да отбележа, че на проведения през месец март 2012 г. аукцион за продажба на десетгодишна емисия, МФ пласира емисия ДЦК с оригинален матуритет 10,5 години, която през 2012 г. се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване, като един от Маастрихтските критерии. На този аукцион беше отчетено чувствително понижение на доходността. Среднопретеглената годишна доходност е 4,95 %, като това е най-ниската отбелязана доходност от март 2008 г. насам в този матуритетен сегмент. Резултатите от аукциона кореспондират и на публикуваните от ЕЦБ на 13 април 2012 г. данни за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване на всички държави-членки на ЕС, от които е видно, че показателят на България за март е 5,07%", се казва в писмото на Дянков.

На 30 март 2012 г. правителството се отказа да погаси с вътрешни ресурси (включително Сребърния фонд) падежиращиите в началото на 2013 г. външни заеми в размер на 1,83 млрд. лв.

Основният падежиращ през януари 2013 г. кредит е при лихва от 7,5%, а правителството се надява новият да е при лихва от 5,5%, което да облекчи бюджета на страната с 36 млн. лв. годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 5
hellwitch
преди 12 години
Защо говорите глупости.Човека си каза, че иска предизборно да раздаде по високи пенсии. Просто ще вземе парите от СФ за първите няколко години да покрие временно харча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
hellwitch
преди 12 години
Защо се прави на луд Дянков да каже, че иска да има възможност да погаси с до 600 млн. лв външния дълг с пари от сребърния фонд и да се приключи.Да каже ясно, че не харесват СФ и го смятат за *** идея и да сменят модела на пенсионно осигуряване. Защо само се лъжем за глупости не мога да разбера.А иначе винаги ще има за и против всяко едно действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
LuckyYou
преди 12 години
Вие не разбрахте ли, че Дянков не го интересуват нито КФН, нито БНБ, нито ЕЦБ? Него го интересува как по-бързо да източи парите от Сребърния фонд, чрез близки до ГЕРБ фирми на БФБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
милко
преди 12 години
г-н Министре, и маймуните в зоопарка разбраха ,че сте американска *** .Само Б.Б. не е на ясно в какъв капан вкарахте България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
aldy
преди 12 години
Това момченце не разбира ли какво му казват от КФН, БНБ, ЕЦБ, а се прави на много хитър? Та Тоя и Тия бяха посъветвани от известни наши макроикономисти още в началото на мандата, да вземат един външен заем, с който да осигурят достатъчна ликвидност. За държавата това не би било голям проблем, поради ниската външна задлъжнялост от около 20% спрямо БВП. Положителният ефект от такъв един заем би туширал ефектите от световната криза до много по-ниски нива и ние, подобно на Полша, която направи така, почти не бихме я усетили. Но когато управляват невежи и не много умни управници с болно его, човеци от народа, резултатите няма как да са добри. Сега пак ще се вземе заем отвън, друго по-добро решение няма. Но огромният брой фалирали малки и средни предприятия няма да се вдигнат от пепелта, голямата междуфирмена задлъжнялост няма да изчезне от само себе си. Три години профукано време и доста милиарди, потънали неизвестно къде. Нечистиви намерения и въпиюща макроикономическа неграмотност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Raboti
преди 12 години
Г-н Министре, червеният светофар си е червен светофар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още