fallback

БНБ: Сребърният фонд не трябва да инвестира в български ценни книжа

Централната банка посочва значителните рискове, както за управлението на натрупаните дотук средства във Фонда, така и за общата финансова стабилност

17:19 | 11.04.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По повод приетия днес Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) Българската народна банка оповести своята позиция.

БНБ не може да подкрепи предложените промени, целящи да позволят инвестиране на средства от т.нар. Сребърен фонд в ценни книжа, издавани от български емитенти, в т.ч. български ДЦК, други дългови ценни книжа и акции, поради значителните рискове, както за управлението на натрупаните дотук във Фонда средства, така и за общата финансова стабилност на страната, се казва в прессъобщение на централната банка.

БНБ предлага настоящият законопроект да бъде оттеглен от вносителя, като решението дали изобщо да бъде внесен в бъдеще да бъде взето след една задълбочена дискусия, каквато досега не е била провеждана, между институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансовата стабилност в страната, се казва в съобщението. Настоящото становище на Българската народна банка е изготвено в отговор на получените на 12.03.2012 г. от Министерството на финансите проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и мотиви към проекта.

БНБ изтъква, че до този момент се е въздържала от публични коментари по този въпрос, въпреки огромния интерес от страна на медии и парламентарно представени политически сили. В съответствие със своята институционална политика, централната банка принципно се въздържа от публично изразяване на мнение по медийно представени идеи и дискусии. Тъй като в случая става въпрос за законопроект на Министерски съвет, БНБ е длъжна да оповести своята позиция, приета с единодушие на заседание на Управителния съвет и изпратена на 21.03.2012 г. в писмо до министъра на финансите г-н Симеон Дянков, отбелязват от централната банка.

Вижте аргументите и коментарите на централната банка в подкрепа на нейната позиция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
fallback