IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Христов: Пазарен индекс + фиксирана надбавка са нужни при лихвите за граждани

Eдностранното вдигане на лихвите от банките е омагьосан кръг, който е вроден порок в системата и трябва да бъде премахнат, смята финансистът

19:24 | 15.02.12 г. 22
<p>
	Любомир Христов.&nbsp;<em>Снимка: meglenakuneva.bg</em></p>

Любомир Христов. Снимка: meglenakuneva.bg

Заради Закона за потребителския кредит едностранното повишаване на лихвите от банките е законно от 12 май 2010 г. и само кредитополучателите с повишение на лихвите преди това могат да съдят банките и да се жалват пред Комисията за защита на потребителите, сподели на пресконференция Любомир Христов, който е председател на Института на дипломираните финансови консултанти и член на Консултативна група към Европейския банков регулатор в Лондон.

Текст в закона дава възможност за референтен лихвен процент да се използва определен от банката Базов лихвен процент (БЛП), а не EURIBOR, SOFIBOR или друг пазарен индекс, както е навсякъде в ЕС, включително в Румъния, изтъкна бившият съветник в Световната банка.

Трябва да се ползва формулировката "референтен лихвен процент" от Закона за платежните инструменти, който гласи, че това трябва да е общодостъпен източник, върху който и двете страни не могат да влияят. Това може да е EURIBOR, SOFIBOR, лихвите по българските ДЦК или друг индикатор, посочи Христов.

Абсурдът с този закон, е че банките определят лихвите с решения на Управителния си съвет, и дори е записано, че могат да използват нелихвени фактори, тоест "дървено желязо", заяви бившият главен икономист на БНБ.

Така банките могат да вдигат едностранно лихвите, за да защитят печалбите си, с което да тласнат към неплатежоспособност все повече длъжници и малцината коректни да понесат тежестта. Това е омагьосан кръг, който няма край и е вроден порок в системата, който трябва да бъде премахнат. В България кризата се плаща от коректните кредитополучатели, както в Европа се плаща от данъкоплатците. 

Когато всички банки повишат в достатъчна степен лихвата на достатъчен брой все още платежоспособни клиенти, сигурно част от платежоспособните днес ще преминат в групата на неплатежоспособните утре. Портфейлът на банките ще се влоши, което ще ги накара да повишат допълнително лихвата на все по-малкия брой платежоспособни клиенти. Кръгът ще се завърти отново и платежоспособните ще стават все по-малко.

Колко е вероятно това да се случи у нас? И портфейлите на банките да продължат да се влошават поради собствената им алчност? Няма значение. Въпросът е, че системата е с вроден порок. И няма вътрешна спирачка.

Консултантът изложи четири мита, които се използват от банковото лоби, за да дезинформират аудиторията по повод предложенията на вицепремиера Дянков:

1. Следването на пазарен индекс плюс фиксирана надбавка е административна намеса. Това не е административна намеса, а практика в целия ЕС, освен България. Тези които разнасят мита за административна намеса, да изискат от БНБ и Министерството на финансите да представи справка за референтните лихвени проценти в другите 26 членки на ЕС.

2. Втория мит е, че SOFIBOR, LIBOR, EURIBOR и други не са подходящи референтни индекси за българските условия. От една страна референтния курс никъде и никога не покрива разходите на конкретна банка. Второ референтен не означава да е равен, а да препраща към сравним показател. Базов лихвен процент (БЛП) е рефлектен индекс, защото рефлектира от разходите на банката, а не референтен. Мит е, че  SOFIBOR, LIBOR и  EURIBOR са сложни и няма да бъдат разбрани от потребителите. Напротив, сложни са изчисленията на Базовия лихвен процент на банките. Клиентът не трябва да изчислява нищо, просто да следи SOFIBOR например, така както си купува билет за самолет, без да знае да пилотира.

На тези, които казват “В България не може” ще оставя да отговорят на следните три въпроса: Как до 2008 г. можеше, а сега не може? Как Прокредит може и сега, а Уникредит не може? Как в Румъния може, а в България не може?

3. Предлаганата от Министерство на финансите мярка няма да свали лихвите, а ще ги качи, гласи третия мит. Първо има хиляди кредитополучатели с кредити от EURIBOR + надбавка, към които банките незаконно са добавили и премия с до 4,5% годишно. На тези хиляди кредитополучатели банките ще върнат надвзетите пари веднага. Имам случая на гражданка с име Йорданка, която е изтеглила кредит при EURIBOR + 2,4%, което в момента прави общо 3% годишно, но й вземат повече поради едностранна промяна на условията. Това ще бъде възстановено.

4. Щом съм подписал договор, сам съм си виновен! Няма такова нещо. Трябва да има равнопоставеност и неравнопоставените договори са незаконни според Закона за защита на потребителите, защото потребителите са неквалифицирани, а банките са.

Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Скъп човек сте Вие на *** - заела Ви е пари при европейски условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
.. той толкова е и инженер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Fixed Assets
преди 12 години
Натам вървят нещата...Влиза мъж в банката. Няма служител на гишето. От скука взима рекламна брошура, чете:"Взимайки този лист, вие дадохте съгласие за сключване на договор за ипотечен кредит с 19 процента годишна лихва за срок от 10 години..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
хръм
преди 12 години
Няма да има високи лихви. Нали виждате че ЕС и САЩ ще фалират ако лихвите се вдигнат. Толкова са задлъжняли. Така че както в Япония са 20 г. на 0%, така и тук ще са толкова.Скоро и в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
6x49
преди 12 години
Л. Христов е много прав за БНБ, ако централната банка и най-вече "Банков надзор" си вършеха работата, нямаше да има подобни дискусии. Крайно време е народното събрание да направи нещо по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Трудно е да се наложиш над владетелите /банките/, но борбата трябва да се води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Ама тя лихвата ти пак ще се променя, само че в зависимост от движението на EURIBOR/SOFIBOR... И ако днес лихвата ти е примерно 8% (EURIBOR 1.5% + надбавка 6.5%), след няколко години може да стане и 10% (EURIBIOR се качва до 3.5%, фиксираната надбавка си е 6.5%). Единственото, което ще се промени, е че банката няма да има възможност да вдига едностранно и по свое усмотрение лихвата, както е в момента. Но това изобщо не значи, че лихвите като цяло ще паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
По принцип си прав, но има нещо друго - когато банката си позволява да ти променя лихвата, тя ти разбива финансовите планове. Това е по-лошо от високата лихва. Аз мога да имам 8.5% и ще съм ОК, ако знам, че е винаги толкова. Обаче ако днес е 8, а утре е 8.5% това на заем от 80К евра примерно става доста сериозна разлика, особено при 20-30 годишни ипотеки. Не говоря за себе си, а чисто математически. и 8.5% са днес, а утре може и да скочат лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Който си мисли, че лишвите по кредитите ще паднат, ако се приеме закон те да се обфразуват на база EURIBOR/SOFIBOR + фиксирана надбавка, жестоко се лъже. Такива кредити има и в момента и лихвата по тях не е много по-ниска от кредитите с лихва, образувана на база БЛП или СБР. Просто баните ще сложат ogromna фиксирана надбавка от 7% (примерно) и така лихвата по кредита ще е около 8.5% при сегашните стойности на EURIBOR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
"Също така твърдят, че ресурсът им е краткосрочен, тоест максимум едногодишни депозити, а в следващия момент защитават таксите за предсрочно прекратяване на кредит от по 5% защото, видите ли, били си планирали нещата дългосрочно. Но не са. Таксата трябва да отпадне, като възможен компромис е да я има в първите 1 до 3 г. от кредита." - Само тази такса трябва да отпадне и да може да се рефинансират кредитите неограничен брой пъти и ще се постигне конкуренция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още