IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков предлага мерки за намаляване на лихвите по потребителските кредити

В бъдеще на регулация ще подлежат и малките кредити до 400 лева, заяви финансовият министър

10:28 | 09.02.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Дянков предлага мерки за намаляване на лихвите по потребителските кредити

Министерството на финансите съвсем скоро ще представи за обсъждане и законодателно приемане на мерки, които ще спомогнат за намаляване на лихвите по кредитите за граждани и домакинства – потребителски кредити и за закупуване на жилище.

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в сутрешното предаване на БНТ.

По думите му най-важните от замислените мерки в тази посока са три.

Първата мярка е свързана с метода на определяне на лихвения процент при потребителските кредити. Досега всяка банка в България прилага свой метод, без да е ясно как точно е изчислен, докато в Европа тези лихви се определят на базата на публичния индекс EURIBOR  плюс определен процент, каза финансовият министър.

Новото предложение е у нас лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR. Според него така и гражданите много по-лесно ще се ориентират за нивото на лихвите при различните банки.

Втората мярка е свързана с таксите при отпускане на кредити. Сега тези такси се плащат от гражданите и оскъпяват кредитите, посочи Дянков. Предвижда се въпросната такса да се поделя между банката и кредитополучателя или изобщо да отпадне.

Третата мярка е свързана с регулациите при отпускане на малките по размер кредити до 400 лв. Сега тези кредити не подлежат не регулации и в тази сфера има „лихварство”, коментира Дянков. Предвижда се вече всички кредити, „от една стотинка нагоре”, да се регулират, каза министърът, още повече, че миналата година те са били около 500 хил. броя.

Относно готвените промени при функционирането на Сребърния фонд, или третият стълб на пенсионната система, Дянков коментира, че средствата от него се предвижда в бъдеще да могат да се инвестират не само в чужбина, но и в български държавни ценни книжа, а след време - и на фондови борси у нас и в чужбина.

Мотивът е, че така доходността от тях ще бъде много по-висока. Министърът поясни, че сега тези средства могат да се инвестират само в чужбина и стоят по сметки на БНБ при много ниски лихви.

Пари от Сребърния фонд ще се използват за плащане на суми по външния дълг на страната с падеж в началото на 2013 г., посочи Дянков.

Относно финансовата помощ за съседна Гърция Дянков заяви: „ако зависеше от мен, щях да кажа „не” на новия транш за Гърция”.

Министърът поясни, че съседката ни не е свила дефицита си и не е приложила необходимите реформи, както Италия например, а пари се дават, когато има напредък.

Относно щетите, предизвикани от последните наводнения и лошото време, финансовият министър коментира, че те вероятно се изчисляват на десетки милиони лева.

Пострадалите граждани ще бъдат компенсирани от държавния резерв, като част от компенсациите – около 200-300 хил. лева за удавените животни – ще бъдат раздадени още днес.

„Ще разчитаме на себе си и ще се справим, поне засега, без помощта на Европейската комисия”, каза Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
На Дянков изказвания вече не коментирам защото нито ги чета нито ги слушам под заглавието. Всяка мярка в полза на кредитополучателите - било понижаване на лихви или частен фалит или друго , ще доведат до такова затягане на кредитирането че фатазиите на правителството за потребление ще се изпарят много бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
todortk
преди 12 години
Не си прав, Грую. Тези които са на Юрибор + Надбавка, ще си рефинансират кредитите при по-изгодна надбавка.При разлика над 1-2% годишно и повече от 5 години срок на кредита, рефинансирането е изгодно дори при сегашните наказателни лихви за предсрочно погасяване. Единствения проблем е да получиш кредит за същия размер, при новите цени на жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
user##
преди 12 години
Колега, в ЕС кредитите с EURIBOR + надбавка са с плаваща лихва, НО има ограничение за лихвата "не -малко от ... (4.5%) и не повече от ...(6.5%).Прощавай, но примерите които даваш нямат връзка с реалното изчисление на кредитен ресурс с плаващ компонент в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Грую Груев
преди 12 години
ами "ахмаците" дето са на банков ресурс + надбавка ще плащат около 5% лихва, щото баковия ресурс ще падне, а твърдата компенента е едва 2%, а "гениите" дето имат "прозрачният" Юрибор ще са на 10-11% лихва, щото твърдата им компонента ще е цели 7%!!!!! И накрая пак банките ще са им виновни, пак ще обясняват какви са тунеядци, как ограбвали народа и т.н., а няма да разберат собственото си малоумие, което ги е довело до тук, защото пътят към ада е постлан с добри намерения, а в случая и с цайсато-герберски недоразумения.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Грую Груев
преди 12 години
браво, al64ad и двата ти поста са изключително точни и верни, но това герберите и набълбуканите с кредити никога няма да го разберат. много си прав, че в момента се бие тъпана с лихвите, към които наордът е ултра чувствителен, за да не се види КРАЖБАТА на сребърния фонд. А колкото до лихвите - да, ако са базирани на Юрибор ще са много по-прозрачни, но трябва да си изключително луд, за да предпочетеш лихва от Юрибор +7% ТВЪРДА надбавка, пред банков ресурс +2% твърда надбавка:- Юриборът е на исторически най-ниските си стойности, стандартно е над 3%, че и до към 4,5% стигна- все някога ще влезем в ЕЗ и тогава рискът за Бг ще намелее по дифолтха сега си представете ситуацията, която е най-вероятната от всички сценарий, как след 3-4-5 години европа се е оправила, а ние сме в ЕЗ, а когато ЕЗ е ок, Юриборът е в небесата, щото си пазят инфлацията и какво става - ами "ахмаците" дето са на банков ресурс + надбавка ще плащат около 5% лихва, щото баковия ресурс ще падне, а твърдата компенента е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Като ,гледам схемата му в личен план е следната-да има в cv то си графа финмин през чието управление не е имало колизии и то в криза.И тази графичка ще се мъчи да я запази такава с цената на всичко.Няма да му мисли той след това я.Неслучайно напоследък по общоевропейските въпроси се изказва като експерт от частна финансова структура , а не като министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Интересно ,всички се хвърлят да коментират кьорфишеците в стил Виктор Орбан,които няма да променят нищо на практика.В същото време не се вижда същественото:"промени при функционирането на Сребърния фонд, или третият стълб на пенсионната система, Дянков коментира, че средствата от него се предвижда в бъдеще да могат да се инвестират не само в чужбина, но и в български държавни ценни книжа, а след време - и на фондови борси у нас и в чужбина. .....................Пари от Сребърния фонд ще се използват за плащане на суми по външния дълг на страната с падеж в началото на 2013 г., посочи Дянков."Уйде коня/париците-последните/ у ряката..........Схемата с която ще плаща в началото на 2013 става ясна.Тва за пари на БФБ го е казал само за парлама -така или иначе от тях няма да остане нещо за инвестиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Internet
преди 12 години
1. Така, по Дянковски, милицията разбира свободния пазар, нали, болшевики нещастни от ДС-то.2. Впрочем, ще посегнат и на парите за пенсии, както опоскаха фискалния резерв, за да плащат външен дълг, защото в бюджета нямат и стотинка пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
наука
преди 12 години
Как твърда надбавка, как фиксирана лихва за целия период. Това да не е САЩ с развит пазар на лихвени форуърди. Цената на фиксирана лихва ще е 15% по жилищен кредит, вместо 8%, защото останалото е рискова премия за защита на банката, иначе просто няма да го предлага. Не си мечтайте.Само либерализация на рефинансирането (тоест да се поема от банката, която е посмяла да ти вдигне лихвата), може да направи банковия пазар добър за клиентите. Сега е добър за банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
наука
преди 12 години
Прозрачност. Окс единия ще е Euribor + 8 другия +12. Вместо сега 10 и 14%. Пак същото. Виж целта е лесно и евтино (направо безплатно, за сметка на банката) да кажеш на банката "Чао" като ти вдигне лихвата 1 месец след усвояването. Другото са глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още