fallback

Борисов: Направихме много хора богати

Хората твърдят, че са бедни и мизерстват, а в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева, обяснява премиерът

13:37 | 03.02.12 г. 59
Автор - снимка
Създател

"Стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари". Това казва премиерът Бойко Борисов пред министрите си на заседанието на кабинета в сряда, стана ясно след публикуването на стенограмата от заседанието, пише Dnes.bg.

Поводът за коментара му е статистиката, според която за 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева. Оказва се, че в сравнение с последните десет години спестяванията през миналата година в България са на рекордно ниво. В предишни години българите са успели да заделят по 2,5-3 млрд. лева.

Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че не става дума за малка част от населението, която е много богата, а за  600 до 800 хиляди влогове, съответно спестяванията са на около 800 хиляди български семейства.

„С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното“, посочва Борисов.

„Освен това, да се върнем назад като потребление. През 1990 година след промените всички разполагаха – огромната част, огромният процент, 90-95% от населението разполагаха с руска и стара домакинска техника, стара дограма, стари кухни. Какво се случи като потребление?

Първо, домакините масово подмениха кухните. Хиляди, хиляди кухненски обзавеждания. След това – старите дивани бяха подменени с нови гарнитури. Погледнете приятели, близки и ще видите, че това е навсякъде. Това е огромно потребление, Дянков, защото всички отиват и плащат с ДДС.

След това беше подменена т. нар. бяла техника. Вижте си приятелите или познатите дали някой има още хладилник „Мраз”. Сигурно има тук-там, но всички подмениха с нови хладилници, нови печки, микровълнови, абсорбатори… Поне аз съм го правил няколко пъти това упражнение. Това е също огромно потребление. И примерно чакаш по два, три, четири месеца да ти направят кухня, защото има голямо търсене", заявява Борисов и продължава:

"След това смениха телевизорите – ламповите и т. н. Сега е на плазма. След това – видеото. Сега DVD и всичко, което излезе. Другото – алуминиевите дограми. Почти всички смениха дървените с алуминиеви дограми, стъклопакети и т. н. Автомобилите смениха. Да, ще кажете – ама докараха втора, трета ръка… Да, но пак това е оборот – даваш пари, автокъщи, еди какво си и се върти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
fallback