IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Направихме много хора богати

Хората твърдят, че са бедни и мизерстват, а в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева, обяснява премиерът

13:37 | 03.02.12 г. 59
Автор - снимка
Създател
Борисов: Направихме много хора богати

И когато едната дойде и каже: Аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът, понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже: Чакай сега, защо да не направя и аз така, само тя ли да е доволна – и аз да съм доволна. Тогава ще видите, че ще стане и модерно и самите пък комплекси ще придобият друг вид, защото това автоматично означава отвън замазки, по-свеж, по-красив вид. Това трябва да стигне до населението“, отбелязва премиерът.

"Затова, Дянков, цифрите са такива, защото е потисната инициативността. Лесен начин за изкарване на пари. С Лили сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка – колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика – зле се чувствам, беден съм.

А в същото време, ако видите средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна сме най-бедните, но ако дадем реалните данни – сигурно няма да е така", е на мнение Бойко Борисов.

„И това прави впечатление, между другото – тази спестовност на българите. Явно, че всичките тези пари от нашата работа се акумулират, влизат в населението. Близо един милиард от земеделие. Колко са по Оперативна програма „Транспорт” усвоените пари, реални? Един милиард още от Програма „Транспорт”. По другите програми, Дончев, как е горе-долу“, пита Борисов.

„Само за 2011 година е над 1,4 милиарда са платени, живи пари. Това е без Програма за развитие на селските райони, само по оперативните програми“, докладва министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

„По селските райони за миналата година са малко над милиард, отделно са субсидиите, те са отделно от тях“, включва се и колегата му Мирослав Найденов.

„И всичко това е отишло при работещите хора в България, което те, за съжаление, не искат да развиват, свой бизнес, а отиват и го внасят в банките. Но, между другото, тук е и това, че в банките, ние като държава гарантираме 100 хиляди евро влог. С една дума, в най-лошия случай, дори да има повече пари, като му е гарантирано 100 хиляди евро… Така че и тази гаранция, която държавата дава на влоговете, разбирате за какви сериозни пари става въпрос“, казва Борисов.

„Така че, докато не създадем нова мода, ново нещо, в което хората да решат да инвестират изгодно, те ще си държат парите на лихва. И това не трябва да ни учудва. Хубаво е, че все пак хората пестят и това означава, че има пари. Публично казваме: Зле сме, бедни сме, но подсъзнателно той си казва – в края на краищата имам някаква маичка, имам нещо, което ме пази, ако се усложни кризата, малко ще изчакам. Българите и за това сме оцелели, защото българинът е много прагматичен и много внимателно стъпва, когато става въпрос за неговите неща“, казва в заключение премиерът на правителственото заседание.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 11
rover
преди 12 години
Я се опитай още веднъж да обясниш какво си искал да кажеш, защото фраза от типа на "повечето депозити са отдавани като кредит ", не ми говори нищо.Ама много странни са ти постовете, ти българин ли си? И преди съм ти писал, че те чета внимателно, но формулирай по-точно нещата и внимавай в конструкцията на изреченията, трудно те разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
да изнесат спестителите парите си във филиали на чужди банки та да се видят в чудо родните олигарски живеещи на гърба на народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 7
rover
преди 12 години
Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че не става дума за малка част от населението, която е много богата, а за 600 до 800 хиляди влогове, съответно спестяванията са на около 800 хиляди български семейства.================================================================600 000 влога може да означават, че са на около 150 000 семейства, ако всяко от тях има по 4 влога. Просто се опитват да кажат, че нещата са добре, дори е казано, че см в края на кризата. Оптимизъм, ама какво да кажат - че не само Европа, а целия свят се тресе в невиждана по мащаби икономическа и финансова криза, че резерва ни е опоскан, че фирмите изнемогват, че са потънали в кредити, а също така и населението? Няма как да се каже това. Всъщност, другото казано от Бойко е истина.Ако има някой да е вътре в нещата, нека каже дали вноските по кредитите влизат в спестяванията, както и разните сметки в банките? И има ли и други врътки, с които се може да се пофалшифицират нещата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
сега да ви обесня ИСТИНСКАТА причина за нарастването на депозитите ( уж спестявания)повечето депозити са отдавани като кредит . почти всички нови инвестиции в капиталови стоки и производство се правят от задържани бизнес печалби не от спестяванията на фирмите и хората във финансови посредници . при тези обстоятелства по-високи нетни спестовни нива се отразяват на по-висока задлъжнялост ...... такава е играта но тва НЯМА кой да ви го каже особено пък Бат ви Боко - той и не го знае де......така че спестяванията със сигурност НЕ СА ДОБРЕ НЕЩО КАКТО ЗА БАНКИТЕ ТАКА И ЗА ИКОНОМИКАТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 15
global_dj
преди 12 години
Явно добре изявените критици и анализатори, които са писали по-долу, прекалено много подценяват потреблението несигурността при потенциалните инвестиции - били малки или големи. Не разбирам прекалено хейтърските реакции, г-н Борисов си му е в неговия типичен стил да говори по-директно и прямо, но почти не се забелязва, че много често казва самата истина. Нито съм му фен, нито адвокат, но за пореден път виждам, че каквото и да е то, извадено от контекста, можеш да го интерпретираш по 100 начина, върху които критиците да си плюят и да си вярват дори! Относно това, че някои съжаляват за многото гласове, които Борисов е получил, я точно вие ми дайде пример за някаква алтернатива, и ми е интересно как глаувате... т.е. ми е ясно. Жалко, защото явно наистина все още има хора, които не знаят защо сме най-бедни в ЕС, и защо през последните 20 години сме изпадали в толкова кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
и аз малко по долу съм споделил какво означава човек да си държи парите в банка..а тук има теми от сорта на оптимизъм на БФБ,достигнато дъно,време е за растеж ...смях,смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 3
promanbg
преди 12 години
Покъртителното, приятелю е, че се намериха толкова хора да гласуват за него. Иначе бат' Бойко си е нормално ***. На село е пълно с такива като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 23 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Ще го кажа отново: УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ДЕПОЗИТИТЕ /КАТО ПАРИЧНА МАСА/ НА ДОМАКИНСТВАТА В БАНКИТЕ Е НЕГАТИВЕН СИГНАЛ ЗА ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВАТА!!!!!!Това чисто и просто значи, че българина няма доверие в политическите и икономическите процеси в държавата. Няма сигурност, няма перспектива и краткосрочните и средносрочните му очаквания са в краските на сивото до черно! Точно за това то не смее да потреблява, да инвестира, да почива, да си купи нова кола и т.н.Защо някой не каже колко фирми спряха дейност /около и над 50% от фирмите не развиват такава/? Колко средни и големи бизнесмени по различни причини решиха, че е по-добре да продадат бизнеса си, да внесат парите по сметки и да чакат по-добри времена?!Не е препоръка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
непремислени?той е искрен в момента и който не е разбрал е време да разбере подготвя се Бг територия за мигът в който сащ ще нападнат иран и еврейте ще дойдат да живеят тук а тук не им трябват хора с пари и имоти а само малка група за да им слугуват на еврейте сега разбирате ли какво ни чака?всичкото това което се излива в медийното пространство е само за заблуда и отклоняване на вниманието на населението от реалния геноцид и който служи за геноцида живее добре.....и това толкова абсурдно зву4и в вашите учи че си казвате аааа глупости тва са пресилени твърдения не е така........ сега турците ни били виновни и гневът на народа умишлено е насо4ен към тях а турците като държава са милион години напред и не таят омраза към нас но на нас ни е насадено турция та турция ше ни нападнела и да ни нападне няма да усетим как ще се приклю4и вси4ко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 13
global_dj
преди 12 години
А защо си мислите, че нещата, които ги казва, не са малко или много истина... Но само тези, които са политически обременени и тези с комплексите могат така да нападат и критикуват. Вечните критици! Много бързо забравихте защо народа е докаран до просешка тояга, ама явно така трябва! Много бързо започнахте да забравяте, а това не е хубаво! Да вадиш думи от контекста и да си ги интерпретираш както си искаш е чист популизъм и малоумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още