IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Направихме много хора богати

Хората твърдят, че са бедни и мизерстват, а в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева, обяснява премиерът

13:37 | 03.02.12 г. 59
Автор - снимка
Създател
Борисов: Направихме много хора богати

И когато едната дойде и каже: Аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът, понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже: Чакай сега, защо да не направя и аз така, само тя ли да е доволна – и аз да съм доволна. Тогава ще видите, че ще стане и модерно и самите пък комплекси ще придобият друг вид, защото това автоматично означава отвън замазки, по-свеж, по-красив вид. Това трябва да стигне до населението“, отбелязва премиерът.

"Затова, Дянков, цифрите са такива, защото е потисната инициативността. Лесен начин за изкарване на пари. С Лили сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка – колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика – зле се чувствам, беден съм.

А в същото време, ако видите средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна сме най-бедните, но ако дадем реалните данни – сигурно няма да е така", е на мнение Бойко Борисов.

„И това прави впечатление, между другото – тази спестовност на българите. Явно, че всичките тези пари от нашата работа се акумулират, влизат в населението. Близо един милиард от земеделие. Колко са по Оперативна програма „Транспорт” усвоените пари, реални? Един милиард още от Програма „Транспорт”. По другите програми, Дончев, как е горе-долу“, пита Борисов.

„Само за 2011 година е над 1,4 милиарда са платени, живи пари. Това е без Програма за развитие на селските райони, само по оперативните програми“, докладва министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

„По селските райони за миналата година са малко над милиард, отделно са субсидиите, те са отделно от тях“, включва се и колегата му Мирослав Найденов.

„И всичко това е отишло при работещите хора в България, което те, за съжаление, не искат да развиват, свой бизнес, а отиват и го внасят в банките. Но, между другото, тук е и това, че в банките, ние като държава гарантираме 100 хиляди евро влог. С една дума, в най-лошия случай, дори да има повече пари, като му е гарантирано 100 хиляди евро… Така че и тази гаранция, която държавата дава на влоговете, разбирате за какви сериозни пари става въпрос“, казва Борисов.

„Така че, докато не създадем нова мода, ново нещо, в което хората да решат да инвестират изгодно, те ще си държат парите на лихва. И това не трябва да ни учудва. Хубаво е, че все пак хората пестят и това означава, че има пари. Публично казваме: Зле сме, бедни сме, но подсъзнателно той си казва – в края на краищата имам някаква маичка, имам нещо, което ме пази, ако се усложни кризата, малко ще изчакам. Българите и за това сме оцелели, защото българинът е много прагматичен и много внимателно стъпва, когато става въпрос за неговите неща“, казва в заключение премиерът на правителственото заседание.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Защо да инвестирам в тая Щиб... държава. ЗАЩО ??? Някой да ми каже поне 3 ОСЪДЕНИ лекар ??? Малко ли деца измряха, та чак започнаха да ги слагат във ФРИЗЕРА. Колко ОСЪДЕНИ магистрати има ??? Само дето понижиха тези с БЕЗимотни и социални магистратски ОТРОЧЕТА. КОЛКО осъдени ПОЛИЦАИ има ??? Пенсията на 1 ЧЕНГЕ е по голяма от 300 лв. ЗАПЛАТА. И се чудите ЗАЩО мочето неиска да РАБОТИ. На 1 рамо полицай, на другото пенсионер, ОТЗАД в редичка 2 *** и 2 БЕЗРАБОТНИ е тоз човек с тези 300 лв. ли да храни децата си а ??? И ще работи и ще е щастлив Да бе ДА. Ще проклина и държавата и късмета си, че се е родил и не е УСПЯЛ да напусне пределите на таз МАЩЕХА проклета. това е г-н Борисов. Сменили били електро уреди и др., че то 90 % е КИТАЙско бе ДРУГАРИ. за нас е МАЩЕХА, а за тях е МАЙКА - мамк...а и. :-)))) Това ми споделиха приятелски семейства. Така, че като вдигнеш капака на колата и виждаш *** да върти ластика от предишния пост. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Странно, то откакто тоя бай х..й доиде на власт програмата за енергийна ефективност я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 3
TNO
преди 12 години
Време е за харчене,не спестявайте,защото явно от нашите спестявания банките захранват централите си в Европа/"бедна" България храни "богата" Европа/.Парите ни трябва да са в обръщение за да се подобри ситуацията,харчете ,купувайте неща произведени в България/дори и да са по-скъпи от вносните/,ходете по ресторанти ,яще и пийте български храни,само така бавно но сигурно нещата ще се подобрят.Иначе ще си кътаме левчетата в банки ,които не дават нормални кредити,а изнасят парите ни навън,ние ще озлобяваме все повече,ще купуваме вносни стоки/що да купувам от обувките дето ги шие Пешо /,произведени в чужди предприятия построени с кредити от нашите изнесени от банките пари. Харчете ,сега му е времето и пазарете български продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Нещата са много ясни , когато има условия за инвестиране и консумация това ще се случи.Искам да напомня че дори в Германия където има прекрасни условия се депозира дори при отрицателна лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Статията мисля ще има крайно негативен ефект върху изнасилените потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Точно казано! Няма ли доверие няма нищо ! Икономиката ни е като малка кола ,която под капака вместо двигател има ластик пренавит от бутане . Няма шанс за такава кола да тръгне напред без стръмно нанадолнище след скъсване на ластика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 1
PETRONATOR
преди 12 години
Невероятно изказване - без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Вече се замислям има ли смисъл да говорим за това колко са безработните, защото явно са повече. Според мен е по-правилно да се изнесат данни колко са работещите и тогава ще лъсне голата истина. Да не говорим, че и част от работещите не си взимат редовно заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
Спестяванията, за които говори нашия скъп премиер, в най-добрия случай се държат от 10 % от населението. А за другите пита ли се как свързват двата края. Вчера имаше статия в Дневник в която се цитираха данни от НСИ. Според тези данни всеки трети българин е безработен и не си търси работа. Това са 1,67 млн души, плюс официалните безработни от 380 000 души, общо стават над 2 млн. Сигурно и те имат по 100 хил влогове и за това не работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
проче ти я де прочети да се смееш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още