IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Ситуацията се промени и вече сме по-големи оптимисти

Правителството не се притеснява за валутния борд, тъй като левът всъщност е вързан за марката и ще следваме Германия, посочва финансовият министър

11:45 | 27.01.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков: Ситуацията се промени и вече сме по-големи оптимисти

Перспективите за България са станали по-оптимистични през последните седмици, което позволява да се очаква икономически ръст от 2,5-3 на сто през 2012 година. Такова мнение е изразил финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Ройтерс.

Плановете на правителството са тази година да бъдат емитирани облигации за до 1 млрд. евро през второто тримесечие на годината, казва Дянков пред медията.

През януари 2013 година предстои погасяването на емисия облигации за 816 млн. евро, като за нейната замяна с нова ще се търсят капитали както от вътрешния, така и от международния пазар. Очаква се емисия седемгодишни облигации на стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро, уточнява Дянков.

На този етап вътрешният пазар изглежда атрактивен, тъй като финансовото министерство успешно пласира седемгодишна емисия при 3,9 на сто доходност. Според Дянков пенсионните фондове и местните банки имат свръхликвидност и биха закупили държавен дълг.

„Обмисляме стратегия, при която да наберем средства от местния пазар, след което да излезем на международния за привличането на останалия ни необходим ресурс“, посочва Дянков.

Финансовият министър посочва доста оптимистична прогноза за икономическия ръст на България през тази година. Той е на мнение, че заложената в бюджета цел от 2,8 на сто вече изглежда напълно постижима.

Допреди няколко седмици това не е било така, но силните сигнали за ръст както на износа, така и на вътрешното потребление, пораждат оптимизъм. Според Дянков заради тях може да се очаква ръст на икономиката от 2,5-3 на сто тази година.

„През последния месец - месец и половина финансовите министри, които обикновено са песимисти, започват да показват повече оптимизъм“, посочва Дянков. „През последните няколко седмици има сигнали, че Европа се справя по-добре, отколкото показваха силно песимистичните прогнози. Това важи и за България“, категоричен е министърът.

По отношение на бюджетния дефицит Дянков е уверен, че може да бъде постигнато ниво, по-добро от заложения таргет от 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт. Според него това е важно, за да се избегне натиск върху фиксирания курс на лева към еврото.

Дянков посочва, че валутният борд означава, че лихвеният процент в България трябва да следва този в еврозоната, което води до това, че фискалната политика остава единствен инструмент на правителството за влияние върху икономиката.

Правителството не изпитва притеснения за валутния борд, тъй като левът всъщност е обвързан с германската марка и при евентуални промени в еврозоната страната ни ще ползва валутата, която използва и Германия, завършва Дянков.

Българското правителство ще продължи напред с програмата си за приватизация на държавни активи тази година, става ясно още от интервюто на Дянков. Целта е да бъдат продадени между 10 и 25 на сто от Български енергиен холдинг чрез чужда фондова борса до края на годината.

Очакването на министъра е така в хазната да влязат „няколкостотин милиона евро“.

Дянков се ангажира и с продължаване на реформите в здравеопазването и МВР, за да се повиши тяхната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 5
Дръзновен1
преди 12 години
Коментарите на Алл Трейдър са не сами неуместни, но и тролски.А това се допуска.И това е целта явно.хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Левът , ако стане е вързан за марката - да пощенската марка..тя другата е натоварена с два трилиона дългове в щатски долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
stone kold
преди 12 години
напълно съм съгласен със мненията на колегата...сега знайте че тука има и неплатени лизажи на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
аз съм напълно съгласен със илюминант дянков ситуацията за нас се подобри и сме по големи оптимисти....тоест нашия кръг демек те са ве4е по добре а народа кучето го яли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
IvoDim
преди 12 години
До all_trade2,Моля те, не вкарвай шум в системата, хейтър такъв. Ако ти се шуми - друг форум. Тук малко или много, се опитваме да осмисляме нещата, преди да пишем. Така че манисебоко! Хейтър такъв!------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Конкретно, по предстоящите нови европравила, ако мога така да се изразя.Рано или късно ще хармонизираме и данъците и всичко останало, защото път е един. Съюза да се превърне в държава, с всички произтичащи права и задължения. Без значение да Дянков конкретно ще го има или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Този пак си говори за марката. Явно сериозно го мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
.. незнам от къде го намериха тоя ***, краен съм защото е така! нито съм им гласувал за правителството, нито са ми симпатични, нито става нещо от тях! Те самите предвещават края на всички ни по-бързо отколкото 2012... жалко за българия и за всички нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 10
all_trader2
преди 12 години
В ЧИЙ ИНТЕРЕС РАБОТИ ШУШУМИГАТА ДЯНКОВ???Що да не му е розово на Дянков.Неговата делавера си върви.Някой да вярва,че е зарязял поста у странство и е дошъл да бачка за ползу рода за 2 бона?А иначе още година ще се справи - ще доопразни резерва и ще увеличи дълга с някой и друг милиард и ще се хвали колко добре се справят ГЕРБ и колко лоши са предните,дето им оставиха да има да харчат.После ще си вдигне дърмите а ние хамсалаците ще плащаме дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
deepconcern
преди 12 години
едно малко уточнение - светът е на свършване, заради неспазване на законите. пример вземи от учебника си по физика или по-добре по химия - ако съединиш определени вещества, в определена среда, се получава точно определено крайно вещество. и отва ще стане, ако идеш и на Марс, или пък провериш дали е било вярно и 1000 години назад. т.е. джинджири - минджири има само в човешките мозъци, светът е непроменяем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Приятелю,това е само една гледна точка!освен това постът ми няма конкретен форумен бенефициент - няма начин да е императивен - просто всеки взема онова което му харесва , или го отрича.....--------в едно си прав - има много строги житейски закони и ако се спазваха - светът да е свършил....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още