IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Ситуацията се промени и вече сме по-големи оптимисти

Правителството не се притеснява за валутния борд, тъй като левът всъщност е вързан за марката и ще следваме Германия, посочва финансовият министър

11:45 | 27.01.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков: Ситуацията се промени и вече сме по-големи оптимисти

Перспективите за България са станали по-оптимистични през последните седмици, което позволява да се очаква икономически ръст от 2,5-3 на сто през 2012 година. Такова мнение е изразил финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Ройтерс.

Плановете на правителството са тази година да бъдат емитирани облигации за до 1 млрд. евро през второто тримесечие на годината, казва Дянков пред медията.

През януари 2013 година предстои погасяването на емисия облигации за 816 млн. евро, като за нейната замяна с нова ще се търсят капитали както от вътрешния, така и от международния пазар. Очаква се емисия седемгодишни облигации на стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро, уточнява Дянков.

На този етап вътрешният пазар изглежда атрактивен, тъй като финансовото министерство успешно пласира седемгодишна емисия при 3,9 на сто доходност. Според Дянков пенсионните фондове и местните банки имат свръхликвидност и биха закупили държавен дълг.

„Обмисляме стратегия, при която да наберем средства от местния пазар, след което да излезем на международния за привличането на останалия ни необходим ресурс“, посочва Дянков.

Финансовият министър посочва доста оптимистична прогноза за икономическия ръст на България през тази година. Той е на мнение, че заложената в бюджета цел от 2,8 на сто вече изглежда напълно постижима.

Допреди няколко седмици това не е било така, но силните сигнали за ръст както на износа, така и на вътрешното потребление, пораждат оптимизъм. Според Дянков заради тях може да се очаква ръст на икономиката от 2,5-3 на сто тази година.

„През последния месец - месец и половина финансовите министри, които обикновено са песимисти, започват да показват повече оптимизъм“, посочва Дянков. „През последните няколко седмици има сигнали, че Европа се справя по-добре, отколкото показваха силно песимистичните прогнози. Това важи и за България“, категоричен е министърът.

По отношение на бюджетния дефицит Дянков е уверен, че може да бъде постигнато ниво, по-добро от заложения таргет от 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт. Според него това е важно, за да се избегне натиск върху фиксирания курс на лева към еврото.

Дянков посочва, че валутният борд означава, че лихвеният процент в България трябва да следва този в еврозоната, което води до това, че фискалната политика остава единствен инструмент на правителството за влияние върху икономиката.

Правителството не изпитва притеснения за валутния борд, тъй като левът всъщност е обвързан с германската марка и при евентуални промени в еврозоната страната ни ще ползва валутата, която използва и Германия, завършва Дянков.

Българското правителство ще продължи напред с програмата си за приватизация на държавни активи тази година, става ясно още от интервюто на Дянков. Целта е да бъдат продадени между 10 и 25 на сто от Български енергиен холдинг чрез чужда фондова борса до края на годината.

Очакването на министъра е така в хазната да влязат „няколкостотин милиона евро“.

Дянков се ангажира и с продължаване на реформите в здравеопазването и МВР, за да се повиши тяхната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 4
Mupo
преди 12 години
" сега му е дошло да се прави на велико - нали сме банaнова държава и тук може да се изживява като велик "финасист"- в държава от 1-я свят няма как дори да помирише ръководен пост" не съм му адвокат обаче що не погледнеш от коя държава идва и кой пост "е мирисал" преди да пишеш. Пробвай се да се обосноваваш в коментарите си така ще са по - стойности, или ти плащат на бройка без значение съдържанието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
ти да не мислиш че Менда Стянова Дянков и темп подобни *** разбират нещо от финанси и икономика ???МВФ и СБ диктуват икономическата политика а тия нашите некадърници само изпълняват .....влез и разгледай из нета - от където са минали СБ и МВФ там трева не никнe.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
ти ако мислиш че кратуната и чудото наречено финансов менистер управляват *** МНОГО се лъжеш !!!заповедите идват директно от Световната банда т.е. oт Вашинтгон ти да не мислиш че селското комплексарче може да измисли какво да прави ??? сега му е дошло да се прави на велико - нали сме банaнова държава и тук може да се изживява като велик "финасист"- в държава от 1-я свят няма как дори да помирише ръководен пост - но виж тук народецът *** и го търпи ..... за това и ше духа супата здраво!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Тука говориме за Дянков. По принцип от ГЕРБ харесвам само Дянков, Плевнелиев и Трайков. Никой друг и не се мъча да правя пропоганда за тях. Кофти е само, че Дянков си обеща да не бъде 2ри мандат министър без значение от резултатите на изборите и се надявам да не назначат някой от УНСС, където и хлапетата знаят какво и как се учи и изпитва. Има и още по-черен вариант - да назначат някой по партийна линия, доказал се само пред роднините си и партията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Че то кога е имало дребен бизнес в БГ, че някой да го съсипвал.22г. всичко си е яко монополи и надали някой ще го промени това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Дянков си е ок. Обаче цял екип кадърни финансисти е необходим. Той ако ще да се казваше Адам Смит или Кейнс при положение, че по агенциите са некадърници няма как да стане. Ами само онази Митрева в НОИ като я погледнеш и е ясно, че това бабе си няма на идея си няма за какво иде реч. Ами министрите, колко уволнени за некадърност станаха вече. Тотю не знам защо го държат като и той е муха без глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
абитуриент
преди 12 години
много добре казано......!!!!!!......а освен това еничарчето и кратуната дорасипаха дребния бизнес от некомпетентност или от липса на стратегия и визия ......качамака е пълен......!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Той отдавна се мъчи да го кара на оптимизъм, обаче в говоренето не го бива въобще.И аз съм оптимист по принцип, но въпреки наличието на някакво желание у ББ да работи добре трудно му се отдава. Определено липсва компетентност на управлението(не че някое друго би имало повече).Един пример - по добре репресиращо МВР отколкото да ги правят на палячовци, както стана с отвличането на Ангел Бончев. И това го казвам въпреки, че мразя милиционерщината, а тя вече е доста явна. Явно Цв.Цв. само това знае като подход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 3
първи стъпки
преди 12 години
Еми значи тебе да направиме финансов министър. Сигурно и ти си бил шеф в СБ, сигурно и теб те канят в Харвард да преподаваш на бъдещите министри на САЩ, Англия и т.н. Каква далавера му тече на Дянков? Не може ли да е тук, заради биографията си и да може след това да стане още по-голям?? Тогава ще му дават по 2 000 на час, а ние тука се оплакваме, че му плащаме по толкова на месец???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 6
supertrader
преди 12 години
Важното е че сме вързани..по точно върза ни ЛУДАТА Меркел , онази която прави така че ЕЦБ да раздава безкрайни заеми на частните банки за да купуват ДЦК..Сега и ние ще продаваме ДЦК , за цял един милиард даже може..пък може и за половин , за да не ни дойдат много и понеже не можем да минем без тоя милиард ..предлагам да пратим пенсионерите на почивка с тях. По принцип с тези високи пенсии тези хора живеят много здравословно , да им построим специални къщички до сондите за шистов газ на Шеврон в Румъния , Меркел може да ни спонсорира и ако ни отпусне да продадем ДЦК само за няколко милиона , може да им направим специални бани с душове и химикалите за тях ще ги купим от немски концерни , за да спонсорираме Райха. Дянков е оптимист , защото сега вече ще можем да пратив пенсионерите в Рая..и най важното е да се продават ДЦК , иначе сме на път да станем европейско изключение и ще бием на очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още