fallback

Симеон Дянков: Ситуацията се промени и вече сме по-големи оптимисти

Правителството не се притеснява за валутния борд, тъй като левът всъщност е вързан за марката и ще следваме Германия, посочва финансовият министър

11:45 | 27.01.12 г. 28
Автор - снимка
Създател

Перспективите за България са станали по-оптимистични през последните седмици, което позволява да се очаква икономически ръст от 2,5-3 на сто през 2012 година. Такова мнение е изразил финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Ройтерс.

Плановете на правителството са тази година да бъдат емитирани облигации за до 1 млрд. евро през второто тримесечие на годината, казва Дянков пред медията.

През януари 2013 година предстои погасяването на емисия облигации за 816 млн. евро, като за нейната замяна с нова ще се търсят капитали както от вътрешния, така и от международния пазар. Очаква се емисия седемгодишни облигации на стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро, уточнява Дянков.

На този етап вътрешният пазар изглежда атрактивен, тъй като финансовото министерство успешно пласира седемгодишна емисия при 3,9 на сто доходност. Според Дянков пенсионните фондове и местните банки имат свръхликвидност и биха закупили държавен дълг.

„Обмисляме стратегия, при която да наберем средства от местния пазар, след което да излезем на международния за привличането на останалия ни необходим ресурс“, посочва Дянков.

Финансовият министър посочва доста оптимистична прогноза за икономическия ръст на България през тази година. Той е на мнение, че заложената в бюджета цел от 2,8 на сто вече изглежда напълно постижима.

Допреди няколко седмици това не е било така, но силните сигнали за ръст както на износа, така и на вътрешното потребление, пораждат оптимизъм. Според Дянков заради тях може да се очаква ръст на икономиката от 2,5-3 на сто тази година.

„През последния месец - месец и половина финансовите министри, които обикновено са песимисти, започват да показват повече оптимизъм“, посочва Дянков. „През последните няколко седмици има сигнали, че Европа се справя по-добре, отколкото показваха силно песимистичните прогнози. Това важи и за България“, категоричен е министърът.

По отношение на бюджетния дефицит Дянков е уверен, че може да бъде постигнато ниво, по-добро от заложения таргет от 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт. Според него това е важно, за да се избегне натиск върху фиксирания курс на лева към еврото.

Дянков посочва, че валутният борд означава, че лихвеният процент в България трябва да следва този в еврозоната, което води до това, че фискалната политика остава единствен инструмент на правителството за влияние върху икономиката.

Правителството не изпитва притеснения за валутния борд, тъй като левът всъщност е обвързан с германската марка и при евентуални промени в еврозоната страната ни ще ползва валутата, която използва и Германия, завършва Дянков.

Българското правителство ще продължи напред с програмата си за приватизация на държавни активи тази година, става ясно още от интервюто на Дянков. Целта е да бъдат продадени между 10 и 25 на сто от Български енергиен холдинг чрез чужда фондова борса до края на годината.

Очакването на министъра е така в хазната да влязат „няколкостотин милиона евро“.

Дянков се ангажира и с продължаване на реформите в здравеопазването и МВР, за да се повиши тяхната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 07.09.22 г.
fallback