fallback

Eurobank EFG за пореден път оряза прогнозата си за икономиката на България

Новите прогнози за 2012 г. сочат растеж от 1,8% при ръст на износа от 2%, безработица от 10% и инфлация от 2,5%

12:12 | 19.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател

Гръцката банка Eurobank EFG, която в България притежава Пощенска банка, а преди няколко месеца сключи сделка за сливане с Alpha Bank, за пореден път оряза прогнозата си за икономическия ръст на страната.

Актуалните очаквания на финансовата институция са икономиката на страната ни да нарасне с 1,8 на сто през 2012 година. До тази цифра се стига след поредица от ревизии, продължили през цялата минала година.

В прогнозата си отпреди едва четири месеца, публикувана в доклата на банката за развитието на икономиката в Нова Европа, бе заложен ръст на брутния вътрешен продукт от 3,5 на сто през 2012 година. Последва октомврийски доклад с прогноза за увеличение от 2,3 на сто, а в най-новите очаквания са да бъде постигнат икономически ръст от 1,8 на сто.

Това е доста далеч от заложената от министерството на финансите прогноза за ръст на икономиката от 2,9 на сто. Очакванията обаче са съпоставими с тези, които имат Международният валутен фонд и УниКредит Булбанк – съответно 1,9 и 1,5 на сто.

Като цяло очакванията на Eurobank EFG показват доста голяма динамика спрямо предишния доклад на банката. Така например в октомврийските изчисления на банката бе заложено ниво на безработицата в страната от 8,5 на сто, очакваше се и 5% ръст на заплатите.

Два месеца по-късно финансовата институция вече залага 10% безработица и 3,5% увеличение на възнагражденията.

Доста влошени са очакванията за преките чуждестранни инвестиции в страната и салдото по текущата сметка. При предишните си изчисления от Eurobank EFG посочиха, че се очакват ПЧИ за 2,5 млрд. евро и излишък по текущата сметка от 1,5% от брутния вътрешен продукт.

Новите очаквания са преките чуждестранни инвестиции да са далеч по-малко – 1,5 млрд. евро, а дефицитът по текущата сметка да възлезе на 0,5% от брутния вътрешен продукт.

Позитивна новина е фактът, че от гръцката банка не изразяват очаквания правителството да излезе на пазарите и да потърси финансиране. Това се вижда от понижената прогноза за динамиката на брутния държавен дълг.

В доклада си от октомври бе посочено, че за 2011 година се е очаквало той да бъде 19,5 на сто от БВП, след което да достигне 21,5% през тази година. Цифрите обаче са значително занижени в новите изчисления, като е посочено съотношение от 17,5% за миналата и 18,3% за настоящата година.

Интересна е динамиката в прогнозите на Eurobank EFG за вноса и износа през настоящата година. В септемврийския доклад на банката бяха заложени очаквания за увеличение на двата показателя от съответно 7 и 7,5 на сто, през октомври прогнозата бе за увеличение на вноса с 4,5%, а на износа – с 5,5 на сто, а сега вече се очаква минимално увеличение на износа с 2% и на вноса с 3,5 на сто.

На този фон са обявени и по-ниски очаквания за инфлацията, като средно за 2012 година вече се очаква тя да е 2,5 на сто, след като по-рано бе заложено поскъпване на живота от 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 04.09.22 г.
fallback