fallback

Промишленото производство се насочва към стагнация

През ноември то се понижава с 0,4% на месечна база, а на годишна се повишава със само 0,6% - най-слабият ръст от година и половина

12:50 | 09.01.12 г. 2

Индексът на промишленото производство* намалява с 0,4% през ноември спрямо октомври 2011 г., показват сезонно изгладените предварителни данни на НСИ.

Календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 0,6% спрямо съответния месец на 2010 г. За сравнение през октомври ръстът на годишна база бе с 2,5%. Увеличението през ноември е най-малкото за последните 18 месеца след май 2010 г. Преди това от октомври 2008 г. промишленото производство намаляваше. Процентно изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година

Графика НСИ През ноември увеличение на промишленото производство на годишна база, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 10,5%, докато намаление е отбелязано в добивната промишленост - със 7,5%, и в преработващата промишленост - с 1,5%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти (7,8%) и в производството на енергийни продукти (5%), докато в производството на продукти за междинно потребление е отчетено намаление (2,6%).

Месечни изменения

През ноември 2011 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост намалява с 13,6%, a в преработващата промишленост - с 1,5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 1,9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 10,7%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 8,1%, при производството на напитки - със 7,2%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6%, при  производството на облекло - с 3,9%. Ръст е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15,5%, при производството на тютюневи изделия - с 14,4%, при производството на електрически съоръжения - с 8,2%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 11.09.22 г.
fallback