fallback

Финансовото министерство активира държавна гаранция по заем на БДЖ

Вноската е в размер на близо 3 млн. евро, а падежът е бил на 15 декември

13:30 | 22.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите нареди плащане по главница на държавно гарантиран заем за финансиране на "Проект за оздравяване на железницата", отпуснат от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР). Гаранцията възлиза на близо 3 млн. евро и е дължима от кредитополучателя "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщиха от Министерството на финансите.

Падежът по заема е настъпил на 15 декември 2011 г., но вноската не е преведена от дружеството-кредитополучател поради влошеното му финансово състояние. Съгласно гаранционното споразумение Министерството на финансите представлява България в качеството на гарант по заема.

От финансовото ведомство уточняват, че в случай на просрочие в плащанията по държавно гарантирания заем, МБВР може незабавно да суспендира усвояванията по всички активни дадени от нея заеми за страната.

Въпросния заем за БДЖ е отпуснат по силата на сключено през 1995 г. споразумение за общо 95 млн. долара. Посоченият „Проект за оздравяване на железницата“ се изпълнява през периода 1996-2002 г., като към крайната дата за усвояване на средствата по заема (30 юни 2002 г.) по него са изтеглени около 52 млн. долара и близо 28 млн. евро. Заемът е договорен с 20 годишен период на погасяване, включително 5 годишен гратисен период за главницата, като плащанията се извършват на 15 юни и 15 декември всяка година. Окончателният падеж е на 15 юни 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
fallback