fallback

България - отново последна по потребление и БВП в ЕС

През 2010 година индивидуалното потребление на българите се е свило на фона на останалите в ЕС, а БВП на човек отново е най-далеч от средното за съюза

15:50 | 13.12.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

През 2010 година жителите на Люксембург са били най-заможните европейци, показват данните на Евростат за брутния вътрешен продукт на страните от Европейския съюз. Измерено през покупателната способност, техният БВП на глава от населението е бил 271% от средния за ЕС.

На дъното на класацията за поредна година е България, като в нашата страна БВП на глава от населението, измерен чрез покупателната способност е бил едва 44% от средния за Европейския съюз.

Данните за нашата държава показват, че вече трета година „лазим“ по дъното, тъй като БВП на глава от населението остава без промяна и все така най-далеч от средното за съюза.

Резултатите на България са съпоставими с тези на държави, които са извън Европейския съюз. Така например Турция има БВП на човек в размер на 49% от средния за ЕС, докато в Черна гора и Македония той е средно 41 и 36%. Хърватия обаче е доста по-добре от нас - тя има 61% от средния за ЕС показател.

Силното представяне на Люксембург се дължи основно на големия брой чуждестранни служители в малката държава.

В класацията след Люксембург следва Холандия, която има с 30% по-висок БВП на глава от населението в сравнение със средното за ЕС. Топ три се допълва от Ирландия, където показателят е 128% от средния.

На дъното освен нас са още Латвия и Румъния, където БВП на глава от населението е съответно 51 и 46 на сто от средното за ЕС.

Интересни са данните за реалното потребление в отделните страни от ЕС. Докато показателят брутен вътрешен продукт на глава от населението е най-разпространеният индикатор за измерване на благосъстоянието, паралелно с него се използва и реалното индивидуално потребление.

Като цяло данните за индивидуалното потребление са доста по-хомогенни на ниво ЕС, но и при тях се виждат доста разминавания между отделните страни. Лидер и в тази класация е Люксембург, където индивидуалното потребление е с 50% над средното за ЕС.

В края на класацията пък отново сме ние, като индивидуалното потребление е едва 42% от средното за ЕС. И докато по БВП на глава от населението нямаме изменение, то преди година индивидуалното потребление е било малко по-високо - 43% от средното за ЕС. През 2008 година пък показателят е бил 45%.

По този критерий ни бият Хърватия, Турция и Черна Гора, където индивидуалното потребление варира между 51 и 56% от средното за ЕС, докато Македония и Сърбия са съвсем близо до нас със своите съответно 41 и 43 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
fallback