fallback

Световната банка: Без паника заради "лошите" кредити

Представителят на институцията за България оцени размера на "истинските лоши кредити" на 1,1 млрд. лева

16:41 | 09.12.11 г.

На около 1,1 млрд. лева оцени „истинските лоши кредити“ представителят на Световната банка за България Владимир Михайловски по време на дискусията „Банковият сектор - в подкрепа на икономическото развитие“, която се проведе днес.

По официални данни на БНБ в банковата система в България „лошите“ кредити възлизат на около 8 млрд. лева.

“На проблема с лошите кредити трябва да се гледа спокойно и хладнокръвно, а не с паника“, посочи Михайловски.

Според него стабилността на българските банки се състои в това, че те не зависят от големи заеми и разчитат на местни източници на финансиране. Освен това през годините са успели да заделят достатъчно резерви и да създадат буфери.

„В България няма банка с под 10% адекватност, а средната за банковия сектор е над 15%“, допълни Михайловски, като се позова на данни на БНБ. Той допълни, че в последните няколко години банковата ни система е доказала, че е печеливша.

Владимир Михайловски беше категоричен, че дисциплината в еврозоната трябва да бъде възстановена.

На срещата Даниел Берг, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие за България, съобщи, че  институцията е инвестирала в българската банкова система 200-250 милиона евро през миналата година. Тази година сумата е около 100 млн. евро заради по-слабото кредитиране, но за догодина се очертава ръст на тези средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 06.09.22 г.
fallback