fallback

Резерв от 119 млн. лв. за непредвидени разходи предвижда Бюджет 2012

До 24 млн. лв. от резерва ще се използват за изплащане на задълженията по проекта за укрепване на бреговете на река Арда

14:31 | 09.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Държавните средства за така наречените „непредвидени и неотложни разходи“ за следващата година ще са общо 119 млн. лева. Това е заложено в приетия късно вчера Бюджет 2012 г. От тях 70 млн. лв. е резервът за предотвратяване и преодоляване на природни бедствия.

Останалата част от сумата, в размер на 49 млн. лв., е предназначена за евентуални нови структурни реформи и допълнителни фискални мерки. В текст от закона за бюджета се уточнява обаче, че до 24 млн. лв. от посочената сума ще се използва за 

изплащане на задълженията по проекта за укрепване на бреговете на река Арда в района на Кърджали.

Други 17,5 млн. лева могат да отидат за осигуряване на така наречените крайни декодиращи устройства за лица със специфични социални потребности и за провеждане на информационна кампания за въвеждане на наземно цифрово телевизионно разпръскване.  

През първото тримесечие на 2012 г. общините ще могат да получат 30 на сто от определената им за годината обща държавна субсидия, е записано още в окончателния текст на бюджета за следващата година. През второто и четвъртото тримесечие на годината те ще получат по 25% от субсидията, а през третото – 20%.

Що се отнася конкретно до държавната целева субсидия за капиталови разходи (без тази за изграждане и основен ремонт на общински пътища) разпределението ще бъде: 20% през първото тримесечие на годината, по 25% - през второто и четвъртото тримесечие, и 30 на сто – през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 27.08.22 г.
fallback