fallback

Парламентът започна обсъждането на второ четене на Бюджет 2012

Бившият министър на финансите Пламен Орешарски предложи увеличение на приходната част на бюджета с 1 млрд. лева

16:43 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Народното събрание започна днес в ранния следобед обсъждането на закона за държавния бюджет за следващата година на второ четене.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова представи предложенията на управляващите и на народни представители по член 1 от закона, отнасящ се до приходите и разходите в бюджета за следващата година.

Според бившия министър на финансите, сега депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски и група народни представители, приходите в бюджета за 2012 г. биха могли да са с 1 млрд. лева повече от предложеното от управляващите, тоест близо 18,03 млрд. лева, вместо 17,03 млрд. лева.

От парламентарната трибуна Орешарски аргументира посоченото предложение, заявявайки, че би могло да се съберат повече приходи от данъци и акциз в размер на около 500 млн. лева. Освен това, би могло да се увеличи външното нетно финансиране за 2012 г. също с около 500 млн. лева. 

Депутати от ДПС пък посочиха, че не биха подкрепили предложения, свързани с увеличаване на бюджетния дефицит за следващата година, но е възможно да подкрепят предложения, свързани с преразпределение на разходите.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров изказа съмнения относно заложените в бюджета приходи от акцизи, поради "контрабандата на цигари". Депутатът допусна, че е възможно в края на следващата година бюджетният дефицит да падне под "санитарния минимум".

Дебатите по държавния бюджет за 2012 г. се водят засега само в присъствието на министрите на финансите и на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
fallback