fallback

Трайков пред CNBC: Здравият разум ще надделее, еврото ще оцелее

Икономическият министър потвърждава, че страната ни има намерение да се присъедини към еврозоната, но е против единни данъци

19:00 | 01.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Трайчо Трайков. Снимка: БТА

България все още иска да се присъедини към еврозоната въпреки последните прогнози, че единната валута ще се срине, но не e съгласна с единната данъчна ставка във валутната зона, обяснява икономическият министър Трайчо Трайков в интервю за CNBC.

Черноморската страна с население от 7,5 милиона души е най-бедната в Европейския съюз, с разполагаем доход на глава от населението едва около 30% от средния за ЕС, се казва в материала на телевизията. Страната обаче въведе трудни реформи, за да гарантира бюджета и в опит да привлече чуждестранни инвестиции.

„Знам, че сега е модерно да се предсказва края на валутния съюз, но мисля, че здравият разум все още доминира и еврото ще оцелее. Разбира се, в крайна сметка ние искаме да бъдем част от еврозоната", казва Трайков.

„Откакто въведохме валутен борд през 1997 г. нашият фокус е върху това основно правило и така не си позволихме да харчим излишъци през повечето от тези години", обясни още Трайков.

"За нас, като бъдеща част от еврозоната, това би означавало по-ниски лихвени проценти по кредитите за бизнеса", каза Трайков.

Със ставка от 10% България има най-ниския корпоративен данък в ЕС. „Ние гарантираме на бизнеса, че той ще остане нисък заради ниския ни бюджетен дефицит“, обяснява още икономическият министър.

Германия предложи наскоро по-широка фискална интеграция в еврозоната, за да се избегне ситуация, в която разумните страни в крайна сметка плащат за разточителните.

Но страните, които използват ниските си данъчни ставки, за да привличат чуждестранни инвеститори, като Ирландия или Словакия, вече обявиха, че ще се противопоставят на подобен ход.

„За нас координирана фискална политика не включва координирани данъчна политика“, каза Трайков.

„В продължение на години българите живяха зле, за да приведат икономиката си в ред и да гарантират, че страната е с нисък дълг и малък бюджетен дефицит“, допълни той.

„Не ни падна от небето, платихме за това с години на строги икономии и фискална дисциплина", изтъкна министърът.

По думите му до края на следващата година кабинетът има намерение да намали административните разходи за бизнеса с 20%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
fallback