fallback

Хърсев: Много голям риск за България от дълговата криза в Европа няма

На прогнозите на ЕБВР за ръста на БВП не трябва да се вярва, смятат икономистите Емил Хърсев и Георги Ганев

13:29 | 20.10.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Особено голям риск за българската икономика от дълговата криза в Европа не възниква. Това становище изрази икономистът Емил Хърсев в сутрешния блок на БНТ. По думите му "България се изкарва (от други икономисти) силно зависима от гръцката дългова криза, като единственият аргумент е териториалната близост на двете страни. Но ние не сме кредитори на Гърция, а икономическите ни връзки не представляват кой знае какъв дял от БВП“, смята икономистът.

Според него 2012 година ще бъде тежка, доколкото депресията продължава. Той посочи, че от три години насам се наблюдава най-класическият модел на депресия и този модел ще продължи и следващите 3 години, макар и с тенденции към подобрение.

Хърсев е категоричен, че не вярва на прогнозите и статистиките на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които бяха оповестени вчера, защото „тази банка няма потенциал да прави експертни прогнози и обикновено следва тези на други източници, като използва данните предимно на Световната банка“. Нито една прогноза на тази банка от 10 години насам не е излязла вярна, допълни Хърсев, подчертавайки, че „рискът за Източна Европа редовно се преувеличава“.

Икономистът Георги Ганев заяви на свой ред, че на последната прогноза на ЕБВР „може да вярваме толкова, колкото и на предишната от юли месец, която беше, че догодина България ще има икономически ръст над 4%, а сега изведнъж го ревизират надолу и той стана 2,3%".

"Това, което има значение за България е дали ще бъде разумна заложената като допускане прогноза при планиране на бюджета."

Ганев смята, че България не е в депресия, а че „минава през класическа сериозна рецесия, от която излиза, макар и с бавна скорост, което се дължи на факта, че Европа е в депресия“.

Коментирайки заложения в проектобюджета за следващата година ръст на БВП от 2%, Хърсев посочи, че такава стойност „е в рамките на статистическата грешка при планиране на финансовите потоци в България“. По думите му „по същия начин може да се предвиди и нулев ръст“. „Както и 4%“, допълни Ганев.

За следващата година би могло да се внесе голям проблем за икономиката ни предимно отвън, вътрешни причини за това почти няма, коментира още Георги Ганев. „Вероятността отвън да стане много сериозен катаклизъм продължава да стои.“  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
fallback