fallback

МФ прогнозира икономически растеж от 2,8-2,9% през следващата година

Първоначалната официална прогноза на финансовото министерство за 2012 г. е доста под тази от пролетта за ръст от 4,1-4,2%

19:00 | 18.10.11 г. 30
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на България за 2012 г. ще е 2,8-2,9 на сто, гласи първоначалната официална прогноза на дирекция "Анализи и прогнози" на Министерството на финансите (МФ).  Това съобщи в Русе министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА. Дадената през пролетта прогноза на дирекцията на министерството беше за ръст на БВП през следващата година от 4,1-4,2%.

Проектобюджетът на страната за 2012 г. обаче е пресмятан консервативно от Министерство на финансите - с 2 на сто икономически растеж, и заради това няма да се наложи преизчисляване, отбеляза Дянков.

Финансовият министър обясни спада в прогнозния икономически ръст и с отражението на последната годишна прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

За Европейския съюз там се сочи среден ръст на икономическо развитие от 1,6 процента вместо 3,7%, какъвто беше показателят в предишната прогноза. „Наше е второто място по икономическо развитие за 2012 г. в тази част на Европа“, допълни Дянков. За България ЕБВР дава прогноза от 2,5 на сто, а за Естония - 2,6%.

На въпрос дали ведомства, които са направили икономии, могат да дадат тринадесета заплата в края на годината, Дянков заяви, че това е "грешна политика, но допълнителни пари трябва да се дават за извънредна и добре свършена работа, а не просто защото си чиновник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
fallback