fallback

Костов: Сегашната криза може да е по-опасна от предходната

Една от причините е, че страната ни вече почти няма фискален резерв

11:44 | 12.08.11 г. 17
Автор - снимка
Създател

„Не ме интересува световната криза толкова, колкото какво ще се случи в страната. А кризата в България ще се задълбочи.“ Това коментира съпредседателят на синята коалиция Иван Костов  в сутрешното предаване на „Нова телевизия“. Коментарът му е по повод започналия миналата седмица масов спад на световните фондови пазари и на БФБ, след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ.

По думите на Костов, всички знаци, свидетелстващи за това, че кризата ще се задълбочи, са "много по-големи от тези, че ще ни се размине".

Синият лидер се аргументира с факта, че към началото на предишната криза (2008 г.) България е имала голям фискален резерв, който е ползван от настоящото правителството като буфер за негативните влияния на кризата.

Докато сега вече резерв почти няма, защото е използван от правителството на Бойко Борисов, така че би се стигнало до големи външни заеми. Освен това правителството „трудно ще събере воля и компетентност да проведе нужните реформи“, смята Костов. Според него българските семейства продължават да имат антикризисно поведение, като „затягат коланите“. "Инфлацията в нашата страна ще се увеличи“, прогнозира Костов. Той допълни, че неблагоприятните последици от инфлацията са, че тя засяга по-бедните хора. "Това е като при "Титаник" – по-бедните хора, от третата класа умират, докато повечето богати се спасяват", заключи Костов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 10.09.22 г.
fallback