fallback

МФ пласира 10,5-годишни ДЦК за 50 млн. лева при презаписване от 2,7 пъти

Постигнатата доходност от 5,31% е най-ниската от емитирането на книжата в началото на годината

12:39 | 09.08.11 г. 2

Министерството на финансите (МФ) е провело вчера аукцион за продажба на дългосрочни левови ДЦК с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца, съобщиха от ведомството.

Обемът на емисията е 50 млн. лв., а постигнатата среднопретеглена доходност е 5,31%. Това е най-ниската й стойност, постигана на проведените пет аукциона за продажба от тази емисия от пускането й в обращение на 19 януари 2011 г.

Регистрираната доходност е по-ниска от последния публикуван за България хармонизиран дългосрочен лихвен процент за месец юни 2011 г., който е 5,39%. За Полша този показател е 5,88%, за Унгария е 7,22%, за Румъния е 7,09%, а за Латвия – 5,87%.

Намалението на доходността на първичен пазар през текущата година е в съответствие и с наблюдавания спад на доходността, регистриран на вторичен пазар. Доходността на база реално сключени сделки показва стабилна тенденция към понижение от началото на годината, като от 5,56% за месец януари намалява на 5,39% през месец юни.

На проведения вчера аукцион е бил отчетен висок инвеститорски интерес, което е от съществено значение на фона на значителната несигурност в международен план. Общият номинал на заявените поръчки достигна 134,8 млн. лв., което представлява превишение на търсенето над предлагането от 2,7 пъти.

Анализът на инвеститорската база сочи, че освен банките, които са придобили около 36,2% от общия заявен и одобрен номинал, засилен интерес се наблюдава и от институционалните инвеститори - пенсионни фондове (46,6%), застрахователни дружества (5,3%) и инвестиционни посредници (12%).

„В условията на влошаване на суверенната дългова криза в глобален мащаб и продължаващ спад на основните борсови индекси, положителните тенденции на пазара на български дълг отчетливо открояват страната ни като добър пример за последователна и целенасочена фискална консолидация“, коментират от финансовото министерство.

В края на месец юли кредитния рейтинг на България беше повишен от рейтинговата агенция Moody’s с една стъпка до Ваа2, припомнят от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback