fallback

МФ пласира 3,5-годишни ДЦК за 30 млн. лева при доходност от 3,53%

До края на годината ще бъде преотворена емисия 7-годишни книжа с приблизителен остатъчен матуритет от 5,5 години

12:33 | 26.07.11 г.

Министерството на финансите (МФ) вчера преотвори успешно емисия 3,5-годишни левови ДЦК като предложеното количество на аукциона беше 30 млн. лв., а общият номинал на заявените поръчки достигна 65,75 млн. лв., съобщиха от ведомството. 

Постигнатият коефициент на покритие от 2,19 е най-високият за последните три аукциона за тази емисия. Отчетено е било силно търсене на емисията от банки първични и непървични дилъри на ДЦК, констатират от МФ.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност е 3,53%, като спредът спрямо германските федерални бундове със сходен остатъчен матуритет е около 1,71 процентни пункта, съобщават още от финансовото министерство.

Равнището на доходността е под текущата стойност на показателя 5Y CDS на България, който отчита оценката на международните пазари за риска от неплатежоспособност на емитента и показва, че пазарните участници не са изисквали премия за валутен риск.

Постигната доходност е под текущата на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на редица държави от Централна и Източна Европа - Литва (3,57%), Турция (3,84%), Хърватия (4,01%), Унгария (4,62%) и Румъния (4,88%).

„В условията на силна нестабилност на дълговите пазари, България е единствената държава в Европа, която през 2011 г. получи повишение на кредитния си рейтинг от водещата международна агенция за кредитен рейтинг - Moody's, която в края на миналата седмица повиши рейтинга на държавния дълг на България от Baa3 на Baa2“, припомнят от финансовото ведомство. От Министерството на финансите очакват още по-видимо засилване на положителните тенденции на пазара на български ДЦК в краткосрочен план.  

През оставащите месеци на тази година ще бъде предложен нов инструмент на пазарните участници, като бъде преотворена на аукционен принцип емисия 7-годишни ДЦК от 2010 г. с приблизителен остатъчен матуритет от 5,5 години, уточняват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
fallback