fallback

ЕК разпореди България да си върне 3,7 млн. евро неправомерна държавна помощ

Предприятието "Русе индъстри" е получило субсидии под формата на неизплатени задължения към държавата

17:07 | 13.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Българското предприятие за металообработване „Русе индъстри“, което в момента е в производство по несъстоятелност, е получило субсидии под формата на неизплатени задължения към държавата за около 3,7 млн. евро. Това е показало задълбочено разследване на Европейската комисия, съобщи институцията.

Дружеството е в затруднено положение от няколко години. През юни 2009 г. българските органи са уведомили Еврокомисията за плановете за преструктуриране на „Русе индъстри“ АД и неговите задължения. През април 2010 г. комисията е започва задълбочено разследване. През ноември същата година България оттегля уведомлението за преструктурирането.

Въпреки това европейските експерти продължават своето разследване, тъй като държавата се е въздържала да изиска по законов ред плащането на задълженията. На 11 ноември 2010 г. българските органи са започнали процедура по несъстоятелност срещу „Русе индъстри“, допълват от ЕК.

Комисията смята, че „Русе индъстри“ е получило държавна помощ, защото всеки друг кредитор би поискал изплащането на дълга по-рано. Това нарушава конкуренцията спрямо други предприятия. С цел преодоляване на това нарушение помощта за „Русе индъстри“ трябва да бъде възстановена.

Това е първият случай, в който Еврокоомисията нарежда на България да си възстанови неправомерна и несъвместима помощ от получател.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback