fallback

МФ одобри 14 млн. евро поръчки за петгодишни ДЦК при предложен номинал 50 млн.

Емисията е била презаписана 1,5 пъти, а постигнатата средна доходност за одобреното количество е 4,16%

13:28 | 05.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите вчера е преотворило за трети път от началото на годината емисията държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в евро, с оригинален матуритет от 5 години, съобщиха от МФ.

Предложени са били книжа с номинал 50 млн. евро, като одобреното количество ДЦК възлиза на 14 млн. евро, с което общият обем на емисията в обращение достига 74 млн. евро. Общият обем на заявените поръчки е достигнал близо 73 млн. евро, при коефициент на покритие от 1,46. На аукциона е било отчетено участие както на банки и инвестиционни посредници, така и на други институционални и крайни инвеститори, заявяват от министерството.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност за одобреното количество ДЦК е 4,16% - колкото при емитирането на книжата през март. При преотварянето на емисията през май доходността бе 4,1%.

Регистрираният спред спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 1,87 процента, като той е под стойността на показателя 5Y CDS (около 211 б.т.), който отчита премията по застраховката срещу неплатежоспособност на България, посочват от МФ.

Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на Унгария, Турция, Румъния и Испания, изтъкват от финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
fallback