fallback

Предлага се бюджетните доплащания да бъдат по 10 лв. за декар земя до 2014 г.

Министерството на земеделието и на финансите обсъждат варианта да се въведе таван за субсидиите през следващите три години

12:29 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Националните доплащания за декар обработваема земя да бъдат по 10 лева към европейските субсидии през следващите 3 години. Това съобщиха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов при днешното откриване на жътвената кампания в Каварна, предаде пресцентърът на земеделското министерство.

Националните доплащания допълват евросубсидиите, които се плащат за всеки декар обработваеми ниви или за поддържани пасища и ливади в планинските или полупланински региони.

Предложението за постоянен таван на плащанията се обсъжда с министъра на финансите Симеон Дянков и с представители на браншовите съюзи. Преговорите ще продължат и през следващата седмица.

„Искаме да гарантираме за следващите 3 години националните доплащания, тъй като европейските средства са осигурени и ще се увеличават всяка година.

Целта е производителите да планират дейността си, което е лесно прогнозируемо, тъй като нарастването на евросредствата са планирани и се знаят от работещите в сектора“, обясни агроминистърът. Той коментира, че застава зад предложението на по-дребните земеделски производители да има таван на националните доплащания.

От началото на годината до момента Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил над 1 млрд. лева на земеделски производители по различните схеми, които се прилагат в страната, заяви изпълнителният директор на Румен Поражанов.

През 2010 г. субсиите за площ бяха по 18 лв. на декар европейски пари плюс 10 лв. на декар национални доплащания, уточниха от Фонд "Земеделие". Според прогнозния бюджет на Схемата за единно плащане на площ, по която се субсидират земеделците, през 2011 г. за обработваемите ниви ще се изплатят около 400 млн. евро финансиране от ЕС плюс 150 млн. евро национални доплащания. Точно колко ще вземат земеделците за декар ще стане ясно, след като бъдат подадени заявленията за субсидии и отпуснатите суми се разделят на посочените декари.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
fallback