fallback

БСП: 25% от средствата за земеделските производители за 2010 г. не са платени

Спестените пари от субсидиите за площ ще отидат за тютюнопроизводителите, твърдят социалистите

17:35 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 25% от предвидените европейски субсидии и национални доплащания за земеделските производители за 2010 г. все още не са платени. Това каза на пресконференция Явор Гечев - член на Изпълнителното бюро на БСП и председател на Младежкото обединение на партията.

Преди дни Найденов отчете, че повечето средства са платени, след като беше обещал на премиера Бойко Борисов, че ако не изпълни ангажимента си до края на април, ще подаде оставка.

"Не знам дали премиерът е излъган за пореден път, но си мисля, че този министър малко повече лъже, отколкото трябва", коментира Гечев. Той обясни, че 550 бенефициенти по европейските плащания и 16 792 по национални доплащания не са получили парите си за 2010 година.

От земеделското министерство обясниха на 29 април, че това се е случило заради санкции за минали периоди и заради неплатени данъци.

Явор Гечев отбеляза още, че 657 млн. лева са предвидените европейски средства, които имаме право да платим през тази година, а от тях са платени 550 млн. лева. Това означава, че 107 млн. лева се връщат обратно в ЕК и страната ни губи тези средства.

Гечев посочи, че за национални доплащания България има право да плати 296 млн. лева, а реално платени са 212 млн. лева. По думите му това означавало, че министрите на земеделието и на финансите са си спестили над 83 млн. лева, които не са получени от земеделските производители. Хора, заявяващи 4-5 години поред традиционно едни и същи парцели, през тази година са отрязани от европейски средства, коментира той.

Общо 40 000 земеделци е трябвало принудително да си платят данъците и от тях в хазната са влезли 140 млн. лева. Като махнем неполучената помощ за акцизите на горивата и факта, че стопаните се облагат с огромни като пакет данъци, се получава, че с 600 млн. лв. тази година те са дотирали Министерството на финансите, изчисли Гечев. По думите му тази сума е равна на всички европейски плащания за единица площ, които са влезли в България.

В Южна България земята е по-раздробена и очаквайте този път протестите да са от там, прогнозира Гечев. Той посочи, че на тютюнопроизводителите са обещани 35 млн. лева, които според него ще дойдат от спестените неизплатени национални доплащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:25 | 11.09.22 г.
fallback