fallback

Платиха агросубсидиите за 2010 г., Мирослав Найденов се размина с оставката

Десетки земеделци не са си получили парите за площ заради санкции или данъчни задължения

15:28 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето евросубсидии и национални доплащания за площ обработваема земеделска земя (по 28 лв./дка) за 2010 г. са изплатени, обяви земеделският министър Мирослав Найденов на пресконференция заедно с премиера Бойко Борисов, министъра по еврофондовете Томислав Дончев и директорът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Преди месец правителството се споразумя със зърнопроизводителите сумите за площ да бъдат платени до 30 април, в противен случай Мирослав Найденов трябваше да подаде оставка.

Днес агроминистърът отчете, че общо по схемата за единно плащане на площ за 2010 г. са подадени 91 763 заявки, а са одобрени 91 213. Така 550 земеделци или под 1% остават без субсидии заради неродовно подадени документи, или пък заради санкции за минали периоди. Част от фермерите са отказали да си получат актовете, с които им се налагат санкции за 2009 г. и също са отразяни от подпомагане за 2010 г.

За националните доплащания за площ за 2010 г. заявките са 72 090, от тях 16 792 случая не са одобрени, заради задължения към данъчните. Тези, които изчистят задълженията си, ще си получат средствата.

Новият шеф на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов уточни, че по схемата за единно плащане на площ до момента са платени 550 млн. лева, а ако се изчистят проблемите на около 550 души, сумата може да стигне 560 - 570 млн. лева. Изплатените национални доплащания са 212 млн. лева, като се очаква те да достигнат до 270 - 280 млн. лева.

Премиерът Борисов коментира, че при това развитие на нещата „министър Найденов отърва кожата“.

Земеделският министър показа карта, от която стана ясно, че най-много агросубсидии са отишли в областите Добрич и Плевен, а най-малко – в Югозападна България. Борисов поиска от фонд „Земеделие“ и агроминистерството план, за да се увеличи нивото на субсидиите във Видинско, Монтанско и Лудогорието.

Премиерът отправи и една препоръка към агроминистъра: „Всеки селянин да може да влиза в тази сграда (земеделското министерство – бел. ред.), включително в събота и неделя“.

Междувременно стана ясно, че бившият шеф на земеделския фонд Светослав Симеонов вече е командирован в Брюксел, въпреки че финансовият министър Симеон Дянков все още чака финансова обосновка на намеренията той да е аташе по земеделието там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 07.09.22 г.
fallback