fallback

Доходността по 10,5 годишните ни ДЦК е 5,39% - най-ниската от май 2008 г.

Размерът на емисията надхвърли 100 млн. лв., като от МФ се похвалиха, че други страни се финансират по-скъпо

18:09 | 27.04.11 г. 2

Доходност от 5,39% е постигната на проведения днес аукцион за ДЦК в лева със срочност 10 години и шест месеца, съобщиха от Министерство на финансите.

Доходността е най-ниската за последните три години. На аукциона от януари тази година доходността беше 5,49%.

През 2011 г. емисията се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент, който е един от критериите от Маастрихт.

Общата стойност на заявените поръчки е била за близо 71 млн.  лв., като превесът на търсенето над предлагането е около три пъти. Одобреното от Министерството на финансите количество ДЦК е 22,9 млн. лв., с което общият обем на емисията в обращение е достигнал 102,9 млн. лева.

Параметрите на емисията засилват ролята й на бенчмаркова облигация и подпомагат увеличението на нейната ликвидност на вторичния пазар, заявяват от МФ.

Регистрираният спред спрямо германските ДЦК със сходен матуритет е около 2,16%. Той е съизмерим със стойността на показателя 5Y CDS, който отчита премията по застраховката срещу неплатежоспособност на емитента.

Резултатите от аукциона са показателни за отсъствие на надбавка за валутен риск и за пореден път потвърждават високото инвеститорско доверие към провежданата от правителството икономическа политика, посочват от министерството.

Отбелязаната доходност по приоритетната за МФ емисия ДЦК на първичен пазар е в унисон с последните публикувани от Евростат и Европейската централна банка данни от месец март за стойността на хармонизирания дългосрочен лихвен процент, който е един от критериите от Маастрихт.

През последния отчетен период хармонизираният дългосрочен лихвен процент на България потвърждава позитивната тенденция на понижение и достига 5,38% - по-нисък от същия показател на държавите от еврозоната, които използват задействани стабилизационни механизми, изтъкват от МФ.

Показателят за Португалия е 7,80%, за Ирландия - 9,67%, а за Гърция – 12,44%. За държави от Централна и Източна Европа като Полша показателят е 6,27%, за Унгария той е 7,29%, а за Румъния - 7,31%, заявяват от Министерство на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
fallback