fallback

Бюджетният дефицит за януари и февруари е над два пъти по-малък на годишна база

Финансовата рамка за 2011 г. досега се изпълнява точно както е записана в Закона за държавния бюджет и нямам притеснения, че няма да се изпълни за годината, каза Дянков

14:50 | 18.03.11 г. 22
Автор - снимка
Създател

По предварителни данни за първите два месеца на годината бюджетният дефицит е над два пъти по-малък от този за същия период на 2010 г. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на депутатски въпрос по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Той посочи, че за януари и февруари 2010 година сме имали дефицит от около 1,4 млрд. лева, а по предварителни данни за първите два месеца на тази година той е около 650 млн. лева.

Финансовата рамка за 2011 г. досега се изпълнява точно както е записана в Закона за държавния бюджет и нямам притеснения, че няма да се изпълни за годината, отбеляза Дянков.

По думите му при Националната агенция по приходите (НАП) приходната част е изпълнена на сто процента, а при Агенция "Митници" изпълнението на приходите за първите два месеца е 104 процента.

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова обаче отбеляза, че бюджетният дефицитът за януари и февруари е около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), при заложен дефицит от 2,5 процента за цялата година, т.е. „за два месеца е натрупан половината от годишния дефицит“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 04.09.22 г.
fallback