fallback

Пращаме запитване до ЕК за акцизите на горивата

Цените на петрола растат заради напрежението в Африка, обясни премиерът Бойко Борисов

14:20 | 14.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Ще изпратим запитване до Европейската комисия възможно ли е да се намалят акцизите на горивата в България, но това писмо на практика няма да допринесе за нищо в следващите месеци. Така премиерът Бойко Борисов коментира вчерашните и днешните протести срещу поскъпването на горивата.

Борисов посочи, че минималните стойности на акцизите са записани в предприсъединителния договор на България, затова за една евентуална промяна трябва да са съгласни останалите 26 членки на Евросъюза, а в някои дори трябва да бъдат проведени референдуми.

„Много ми се иска проблемът в Африка да бъде решен и ритмичността при подаването на петрол да се възстанови. Полагаме огромни усилия, но не мога да влияя на процесите в света. Иска ми се, но не мога. И за съжаление, към днешна дата никой не може“, каза Борисов.

Борисов допълни, че на извънредното заседание в Брюксел в края на миналата седмица лидерите на държавите от Европейския съюз не са стигнали до конкретно решение за ситуацията в Либия – едни са искали проактивна военна намеса, а другите – да се изчака. Така единственото конкретно решение е било с резолюция да се поиска от Либия интернет да работи.

„Всички сме губещи. Цените растат навсякъде, това намалява потреблението и автоматично води до по-малко приходи от данъци“, допълни министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
fallback