fallback

Загубили сме 24 млрд. лв. за 12 години заради неефективна администрация

Проучване на различните програми и политики на администрацията показват, че близо половината пари се харчат при ниска ефективност

16:30 | 17.02.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Одитните доклади на Сметната палата показват, че заради неефективни програми на различни институции от централната администрация българите са загубили 24 млрд. лева.Това съобщиха от Института за пазарни изследвания, предава БТА.

Ефективно са похарчени 22 млрд. лева. Над 950 млн. лева са средствата, изразходвани през този период без никаква икономическа и социална полза.

Екипът на института разпространи данни от второто издание на организацията "Успехите и провалите на българските правителства", базирано на преглед на одитни доклади на Сметната палата за работата на централната администрация от 1998 до 2009 година.

Обновеният анализ включва 586 одита.

Администрацията преразпределя значителна част от произведеното в икономиката и често го прави неефективно, коментират от института. Това според организацията поставя под въпрос необходимостта от намеса в много сектори под формата на регулации, програми и харчене на средства.

От института препоръчват да се прави предварителна оценка на програмите и инициативите на администрацията. Така според института ще се ограничат поне частично финансовите загуби и ще се осъществяват програми, за които има реална нужда.

Друга препоръка е да има последваща оценка на програмите. По този начин от успешните ще се взема пример и при постигане на поставените цели ще се преценява дали да продължават.

Провалените програми ще могат бързо да бъдат коригирани или прекратени, ограничавайки силно финансовите загуби за бюджета и негативните нефинансови последствия за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
fallback