IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Данъците да се променят не с референдум, а от парламeнта

Новата идея на финансовия министър е преките данъци да се променят с мнозинство от 160 народни представители, но за това е нужна промяна на Конституцията

17:36 | 08.02.11 г. 21
Автор - снимка
Създател
Дянков: Данъците да се променят не с референдум, а от парламeнта

Правителството ще внесе за разлеждане в парламента Пакт за финансова стабилност с три мерки във фискалната политика. Това каза по време на лекция в Нов български университет министърът на финансите Симеон Дянков, съобщи БТА.

Намеренията за тези значими фискални мерки за пръв път бяха огласени от финансовия министър в Народното събрание на 20 януари.

Преди по-малко от месец една от трите мерки, която предизвика най-много дискусии, беше, че основните преки данъци за физически и юридически лица ще могат да се променят само с допитване до населението, т.е. с референдум.

Сега обаче тази мярка се преоформи, тъй като предложението, което ще бъде включено в Пакта за финансова стабилност, предвижда увеличаването на преките данъци да става само с одобрение от квалифицирано мнозинство от две трети, т.е. 160 народни представители.

Увеличението на данъците е лошо за страна, която има да догонва средноевропейските държави по стандарт, посочи Дянков. Затова според него е важно да бъде много по-трудно увеличаването на преките данъци.

Другите две мерки предвиждат ограничаване със закон на бюджетния дефицит, също така законодателно определяне какъв дял от БВП може да се използва за публични разходи, тоест до какъв процент може да е преразпределението на БВП.

Симеон Дянков заяви, че лимитът на дефицита, който ще залегне в пакта, ще е ясен до седмица, но той ще е „доста по-строг“ от Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, които предвиждат до 3% дефицит от брутния вътрешен продукт (БВП).

Средно за ЕС в момента преразпределителната роля на държавата е 50 процента, за България средното преразпределение през последните десет години е било 40-43 процента, съобщи още финансовият министър.

Пактът за финансова стабилност е най-важната финансова тема сега и при успех на тази идея в България, тя може да се възприеме и от други държави, коментира днес Дянков.

Той обясни, че мерките от пакта трябва да залегнат в Конституцията на държавата, за да бъде това дългосрочна политика. За да бъдат направени промени в Основния закон на държавата, са необходими гласовете на квалифицирано мнозинство от всички народни представители, т.е. 180 гласа.

До края на 2011 г. няма пари в бюджета за увеличение на минималната работна заплата, заяви министърът след лекцията.

Работата на социалния министър е да се грижи за социалната политика на България, а работата на финансовия министър е да отстоява бюджет 2011, коментира Дянков днешното изказване на социалния министър Тотю Младенов, че се предлага увеличаване на минималната работна заплата с 30 лв.

Пактът за финансова стабилност определя точно това - като се приеме веднъж Закона за държавния бюджет, той да се изпълнява, заяви Дянков. МФ не прави разчети колко пари ще са необходими за увеличаването на минималната работна заплата, каквато и да е обаче тежестта върху бюджета, трябва да се смята и каква ще е тя върху бизнеса и върху работните места, коментира финансовият министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 6
jamiemirror
преди 13 години
Дянков май иска да узакони в конституцията и поста си на финмин :)Аман от студентчета и *** на власт! Чудя се вече кои са по-вредни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
all_trader
преди 13 години
най-големият циркаджия и лъжец сред това правителство . бонус- не разбира какво прави . Бойко МАХНИ ГО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
stoian777
преди 13 години
Тази година не освободят ли земеделието и животновъдството в България, не разкарат ли мутрите с рекитите им, не спрат ли идиотския безмитен внос на плодове и зеленчуци и месо които могат и трябва да се развиват у нас, не спрат ли идиотското даване на пари и всякакви помощи за *** ТО ЛЯТОТО ДА СИ СТЯГАТ КУФАРИТЕ И КОЙ ОТ КЪДЕТО Е, А БАТ БОЙКО В ЗАТВОРА ЗА ЛЪЖИТЕ СИ КЪМ БЪЛГАРИТЕ. Няма време време е за равносметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
optional
преди 13 години
оф. ново 20. дано поне устиска за минималната заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още