IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Данъците да се променят не с референдум, а от парламeнта

Новата идея на финансовия министър е преките данъци да се променят с мнозинство от 160 народни представители, но за това е нужна промяна на Конституцията

17:36 | 08.02.11 г. 21
Автор - снимка
Създател
Дянков: Данъците да се променят не с референдум, а от парламeнта

Правителството ще внесе за разлеждане в парламента Пакт за финансова стабилност с три мерки във фискалната политика. Това каза по време на лекция в Нов български университет министърът на финансите Симеон Дянков, съобщи БТА.

Намеренията за тези значими фискални мерки за пръв път бяха огласени от финансовия министър в Народното събрание на 20 януари.

Преди по-малко от месец една от трите мерки, която предизвика най-много дискусии, беше, че основните преки данъци за физически и юридически лица ще могат да се променят само с допитване до населението, т.е. с референдум.

Сега обаче тази мярка се преоформи, тъй като предложението, което ще бъде включено в Пакта за финансова стабилност, предвижда увеличаването на преките данъци да става само с одобрение от квалифицирано мнозинство от две трети, т.е. 160 народни представители.

Увеличението на данъците е лошо за страна, която има да догонва средноевропейските държави по стандарт, посочи Дянков. Затова според него е важно да бъде много по-трудно увеличаването на преките данъци.

Другите две мерки предвиждат ограничаване със закон на бюджетния дефицит, също така законодателно определяне какъв дял от БВП може да се използва за публични разходи, тоест до какъв процент може да е преразпределението на БВП.

Симеон Дянков заяви, че лимитът на дефицита, който ще залегне в пакта, ще е ясен до седмица, но той ще е „доста по-строг“ от Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, които предвиждат до 3% дефицит от брутния вътрешен продукт (БВП).

Средно за ЕС в момента преразпределителната роля на държавата е 50 процента, за България средното преразпределение през последните десет години е било 40-43 процента, съобщи още финансовият министър.

Пактът за финансова стабилност е най-важната финансова тема сега и при успех на тази идея в България, тя може да се възприеме и от други държави, коментира днес Дянков.

Той обясни, че мерките от пакта трябва да залегнат в Конституцията на държавата, за да бъде това дългосрочна политика. За да бъдат направени промени в Основния закон на държавата, са необходими гласовете на квалифицирано мнозинство от всички народни представители, т.е. 180 гласа.

До края на 2011 г. няма пари в бюджета за увеличение на минималната работна заплата, заяви министърът след лекцията.

Работата на социалния министър е да се грижи за социалната политика на България, а работата на финансовия министър е да отстоява бюджет 2011, коментира Дянков днешното изказване на социалния министър Тотю Младенов, че се предлага увеличаване на минималната работна заплата с 30 лв.

Пактът за финансова стабилност определя точно това - като се приеме веднъж Закона за държавния бюджет, той да се изпълнява, заяви Дянков. МФ не прави разчети колко пари ще са необходими за увеличаването на минималната работна заплата, каквато и да е обаче тежестта върху бюджета, трябва да се смята и каква ще е тя върху бизнеса и върху работните места, коментира финансовият министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
ЕЕЕЕ как - Шише ДЖАМ е тука .....Боко ряза лента ондзи ден.....Наистина е дразнещо когато разни учили не доучили тапири влизат в управлението и работят на парче и копират разни западни модели в раздрънканата ни икономика......надявам се все пак нещата по-лека лека да се НАМЕСТВАТ въпреки управляващите и по някое време20-30 године да станеме що годе нормална ДЪРЖАВА......????!!!!!.....а до тогава кой оцелее.....ние имаме ОПИТ-200- ВИЗАНТИЙСКО 500- ТУРСКО.......тва не е шега работа та със разни продажници и еничерчета няма да се справиме.......????!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
the_charlatan
преди 13 години
"Заковаване" в конституцията на една страна на параметри в динамична система, каквато е икономиката, е безсмислено. Валутният борд е регламентиран в Закона за БНБ и на практика ще съществува до присъединяването ни към еврозоната; няма нужда от повече регулации, освен, за да може Дянков да вдига шум около првителството и себе си.Колкото до процента на държавните разходи от БВП на развитите страни, ето една таблица за сравнение с данни от 2005 г.: http://***.treasurer.gov.au/ministers/phc/content/speeches/2006/images/005-7.gif
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
Спящият бик
преди 13 години
Ако тези неща станат, Дянков ще остане в икономическата ни история като истински реформатор. Разбира се, една е да имаш идея и желание да го направиш, а съвсем друго - да успееш. Защото управлението се подчинява много по-малко на пазарната логика, отколкото на политическия конформизъм. А там професионализмът на Дянков отстъпва пред популизма на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
В икономическите новини всеки месец чета, как в Сърбия, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария и др. се отварят нови заводи, фабрики и производства за автомобили, черна и бяла техника, преработвателна промишленост...и т.н. Кажете ми в България, чули ли сте дали се строи нещо, истинска инвестиция, експорно ориентира? НЕ, не сте чули и няма да чуете...само за МОЛ-ове, супермаркети и бензиностанции..то в Дубай,Швейцария и Норвегия с техния стандарт, я няма тази оптимистична тенденция за потребление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Разумно предложение! Добро и полезно за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
all_trader
преди 13 години
Не е ранът . Неолиберализмът е проблема - тази политика се води от СБ чиито чиновник беше лицето Дянков . затриха сумати държави сега и нас а Дянков е просто марионетка тъй като изобщо не разбира нито от икономика нито от финанси. Казвам ви че ще ни затрие ако не го махнат . ТОЗИ НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ Е КОМПЛЕКСИРАН Е ПАТАЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
bertram
преди 13 години
Дянков е пич!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
milenkk
преди 13 години
Тая световна банка трябва всяка година да ни плаща милиони долари затова, че ги отървахме от тоя безхаберник. Почвам да си мисля за оня план ранъп дали още не е в сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
all_trader
преди 13 години
3-ТИ вариант - циркаджия и некадърник . Дянков е първия който трябва да се махне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
petergos
преди 13 години
много добра идея! Браво на Дянков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още