fallback

Доходността по 10,5-годишните ни ДЦК е 5,49% - най-ниска от май 2008 г.

Резултатите от аукциона показват, че вътрешните инвеститори не смятат страната за рискова, коментира заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева

17:05 | 17.01.11 г. 8

Боряна Пенчева Снимка: minfin.bg

Доходност от 5,49% е постигната на проведения днес аукцион за ДЦК в лева със срочност 10 години и шест месеца, съобщиха от Министерство на финансите. Доходността е най-ниската от май 2008 г. насам, уточняват от министерството.

Резултатите от аукциона показват, че вътрешните инвеститори не смятат страната за рискова, коментира заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Въпреки външните рискове успяваме да постигнем добри резултати, добави тя.

Затвърждава се тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК, което е видно и от отбелязания най-нисък спред (2,45%) спрямо бенчмарковите германски федерални облигации в този матуритетен сегмент.

Емисията книжа със срок от 10 години и шест месеца ще се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване – един от критериите от Маастрихт за присъединяване към еврозоната.

Общият номинал на заявените поръчки в днешния аукцион е достигнал 154 млн. лв., като търсенето е превишило предлагането 3,43 пъти. Активно участие на аукциона е регистрирано от страна на институционални инвеститори в лицето на пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества, както и от инвестиционни посредници.

Разликата в доходността между българските и германските правителствени облигации е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата, което показва, че в постигната доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск.

Положителните резултатите от проведения аукцион са в унисон с окуражаващите тенденции в събираемостта на приходите и подобряващите се макроикономически параметри, отразяващи фискалните фундаменти на страната, посочват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
fallback