fallback

Първанов: Прогнозата за 3,6% ръст догодина е „необосновано завишена“

Президентът остро разкритикува бюджета, но все пак подписа указа за обнародването му

14:48 | 14.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Държавният глава подписа указ за обнародване на бюджета за 2011 година, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Основният мотив, заради който президентът Георги Първанов е подписал закона, е необходимостта страната ни да има приет бюджет за следващата година, особено в условията на продължаваща икономическа криза, твърдят от "Дондуков" 2.

В доводите на Първанов е записано, че макроикономическата рамка е несигурна и оптимистична, а оценката за реалния растеж на брутния вътрешен продукт е необосновано завишена. Както е известно, правителството е заложило икономически ръст от 3,6 на сто догодина.

По отношение на приходите президентът Първанов е на мнение, че те са силно консервативни и подценени, а „това ще създаде проблеми при нормалното финансиране на важни разходи, бюджетни отрасли и политики в публичния сектор”.

Предвижда се рязко увеличаване на държавния дълг – това отдавна не се беше случвало и ще има дълготрайно негативно отражение, предупреждава президентът.

Няма промяна в политиките и бюджет 2011 г. се превръща в копие на този от 2010 г., като макар и под различни форми, скрито или явно, има увеличение на данъчната тежест за следващата година”, констатира президентът.

"Всички видове доходи са замразени вече втора година, като се предвижда процесът да продължи до 2013 г. На практика това означава намаление на реалните доходи на населението и неговото обедняване, най-малко с размера на натрупаната инфлация. По този показател дистанцията между нас и другите европейски страни се задълбочава.

2011-а е година на пълен отказ от реформи в здравеопазването, висшето образование, науката, социалната сфера, администрацията и финансовата децентрализация. Липсва стратегическо мислене, а някои от тези важни отрасли ще се финансират на критичния минимум от средства", допълва държавният глава.

Всичко за Бюджет 2011 може да намерите тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 19.08.22 г.
fallback