fallback

Пенсиите без увеличение догодина, възможно е такова да няма и през 2012 г.

Това означава, че няма да бъде изпълнено обещанието на социалния министър за увеличение на пенсиите през 2011 година

14:28 | 03.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Правителството не предвижда никакво вдигане на размера на пенсиите през следващата година с приетия бюджет, а беше и заявено, че повишение по всяка вероятност няма да има и през 2012 г. За последно имаше повишение на пенсиите в средата на миналата година. Миналата и тази година т.нар. Коледни добавки към пенсиите не се изплащат.

През юни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов категорично заяви, че повишение на пенсиите през 2011 г. ще има. През юли в парламентарната комисия по социална политика дори бяха обсъждани 4 варианта за индексация на пенсиите, вкл. и такъв, индексация да има само при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) – с подварианти да е минимален или поне 3%.

Независимо че в бюджета за следващата година е заложен ръст на БВП от 3,6%, няма да има никакво увеличение на пенсиите. Експерти вече отбелязаха по този въпрос, че всъщност през тази година ще има реално намаление на пенсиите с до 10 процента заради инфлацията.

За 2011 г. с най-голям бюджет от държавните ведомства е МВР – с малко над 1 млрд. лева. По размер на разходите след МВР се нареждат Министерството на отбраната – с почти 991 млн. лв. и Министерството на труда и социалната политика – с 951 млн. лв.

За администрацията на президента са определени 4,2 млн. лв., а за Министерски съвет – 77,8 млн. лв. Общо бюджетът на държавните ведомства, вкл. няколко държавни регулаторни комисии, възлиза на над 5,8 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 02.09.22 г.
fallback