fallback

Има вероятност тютюнопроизводителите да получат държавна субсидия от 70 млн. лв.

Това ще стане само ако бюджетът за първото полугодие на 2011 година се преизпълни

15:36 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Взето е решение в случай, че има преизпълнение на приходната част на държавния бюджет за първото полугодие на 2011 г., на тютюнопроизводителите да бъдат изплатени държавни субсидии в размер на 70 млн. лв. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че сумата е почти половината от нотифицираната от Европейската комисия (ЕК) помощ за тютюнопроизводителите, която общо за 2011 и 2012 г. е 143 млн. лв.

Министърът посочи, че стига да има преизпълнение в бюджета за полугодието на 2011 г., въпросната сума ще бъде изплатена през август или септември следващата година.

В държавния бюджет за 2011 г., който в момента се обсъжда на второ четене, въпросните средства не са заложени.

Найденов посочи, че днес след разговори с представители на тютюнопроизводителите е получил съгласието на премиера и министъра на финансите за изплащане на 70 милиона лева, ако има възможност за това.

Миналата година на тютюнопроизводителите беше изплатена субсидия от общо 116 млн. лв., докато разходите за здравеопазване и други отрасли, бяха намалени с десетки милиони лева.

Припомняме, че решението за изплащане на средства на тютюнопроизводителите миналата година не беше взето с пълното съгласие на министрите от кабинета.

Министър Найденов посочи още, че с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия производителите ще могат директно да продават продукцията си, включително и в чужбина, което им дава възможност да компенсират евентуално неполучените средства от държавната субсидия.

Според регламентите на ЕС помощта за тютюнопроизводителите е разрешена до тази година, като евентуалното изплащане би могло да стане със специално разрешение на ЕК. Миналата година беше заявено от представители на правителството, че това ще е последната година, в която ще се субсидира тютюнопроизводството.

Подобни субсидии не получават други сектори от селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 08.09.22 г.
fallback