fallback

Парламентът прие окончателно бюджетите на НЗОК и ДОО

Управляващите успяха да наложат предложенията си и по двата бюджета, въпреки възраженията на опозицията

10:12 | 01.12.10 г.

Късно снощи депутатите окончателно приеха бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), съобщи БТА. От опозицията остро възразиха срещу дебатите късно през нощта, но предложенията им бяха отхвърлени.

Депутатите решиха, че бюджетът на Здравната каса за следващата година ще е 2. 634 млрд. лв., от които повече от 1.5 млрд. лв. трябва да дойдат от здравно-осигурителни вноски.

За първична извънболнична помощ са заложени 169 млн. лева, за специализирана извънболнична помощ - 171 млн. лева. Разходите за дентална медицина възлизат на 94 млн. лева, а за медико-диагностична дейност – на 71 млн. лева.

Окончателно се реши от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването да има трансфер на 340 млн. лева за плащане на дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, осигурявани от министерството.

Именно този трансфер беше основна спорна точка между управляващи и опозиция при дискусиите. Опозицията предложи тези средства да бъдат преразпределени за плащания на НЗОК. Предложенията им обаче не бяха приети.

През 2011 г. НЗОК ще плаща за диагностика и лечение на злокачествени заболявания и на болни с бъбречна недостатъчност, които са на диализно лечение, включително и за осигуряването на лекарства и на медицински изделия.

Депутатите приеха и бюджета и на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който месеци наред беше обект на остри спорове между работодатели, синдикати и държава. В крайна сметка управляващите приеха предложенията си и отхвърлиха възраженията на опозицията, които бяха, че законът ощетява пенсионерите и майките и че намаляването на дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ) ще е за сметка на по-високите осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 29.08.22 г.
fallback