fallback

Дянков: Фирми дължат на НАП 1,8 млрд. лв.

Планират се промени в ДОПК, които да възпрепятстват смяна на собствеността при големи дългове към държавата

16:05 | 20.11.10 г. 13
Автор - снимка
Създател

Само през тази година са изчистени 1.360 млрд. лева задължения по централния бюджет, натрупани в предходни години. Според него обаче това не е повлияло върху равнището на междуфирмената задлъжнялост и тя остава висока.

Същевременно 1.8 млрд. лева са задълженията на фирми към НАП, допълни министър Дянков пред медиите. Като част от възможното решение на проблема Министерството на финансите е предложило промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала, съобщават от финансовото министерство.

Те предвиждат фирми да не могат да променят собствениците си, ако имат големи задължения. В срок от 60 дни НАП да прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да променя собствеността си, поясни финансовият министър.

Преди да се криминализира умишленият фалит на фирми, трябва да се проучат и други възможни механизми за контрол, подчерта още Симеон Дянков.

От няколко месеца се работи по проект на нормативен акт за публично-частното партньорство съвместно с МИЕТ и МОСВ, каза вицепремиерът в отговор на предложение на бизнеса от региона. Той изрази надежда проектозаконът да бъде готов в началото на следващата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 21.08.22 г.
fallback