fallback

Бюджетът на НЗОК за следващата година мина на първо четене

С промени в Закона за бюджета на касата се увеличават средствата за тази година

15:40 | 10.11.10 г.

Депутатите приеха на първо четене бюджета за следващата година на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), съобщи БТА.

Бюджета подкрепиха 120 народни представители, "против" него бяха 44. ГЕРБ, "Атака" и двама независими депутати бяха "за", а ДПС, "Коалиция за България" и "Синята коалиция" гласуваха против.

Според проекта общата сума приходи и трансфери на касата ще бъде 2,6 милиарда лева. Същата сума е предвидена и за разходи.

Изрично е записано, че бюджетът на касата се приема с балансирано бюджетно салдо. Здравната вноска за 2011 г. се запазва 8 на сто и за следващата година.

С преходните и заключителни разпоредби се променя Закона за бюджета на касата за тази година, като със 130 милиона лева се увеличават разходите и трансферите, като нарастват до 2 млрд. лв.

По време на дебата в пленарната зала министърът на здравеопазването Стефан Константинов отбеляза, че за следващата година не се залагат за болниците много повече пари от средствата през 2010, тъй като болниците се нуждаят от сериозни реформи.

За сметка на това даваме повече пари за първичната, за специализираната, за извънболничната помощ, каза министърът. Той посочи, че за спешната извънболнична медицинска помощ са заложени 14 на сто повече пари.

Пред депутатите министърът заяви, че през 2012 г. ще бъде променена системата на финансирането на клиничните пътеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
fallback