fallback

Нов компромис: Пенсионната реформа започва от 2012 година

Премиерът Борисов разкри нов план за промени, стажът за пенсия щял да се увеличава с по четири месеца на година

07:45 | 01.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Правителството отново е пренаписало проекта за пенсионна реформа, стана ясно от изявление на премиера от вчера. Така в сряда на Министерски съвет ще бъде приет съвсем нов вариант на Кодекса за социално осигуряване в сравнение с вече обсъжданите промени.

Стажът за пенсия ще започне да се увеличава от 1 януари 2012 г. с по четири месеца на година. Нарастването ще продължи до 2020 г., когато мъжете ще се пенсионират след 40 години трудов стаж, а жените - след 37 години, обясни премиерът пред телевизия Нова вчера.

Това според него е окончателният вариант, който ще бъде приет от министрите на следващото им заседание.

След като увеличението на стажа приключи, ще започне и увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това според Борисов ще се случи през 2021 г., откогато със стъпка от по шест месеца на година възрастта ще бъде вдигана.

За мъжете възрастта за пенсиониране ще стане 65 години през 2024 г., а за жените - 63 години през 2026 г.

"Слушах ги всички - синдикати, работодатели, финансисти. Това е решението", категоричен е премиерът.

Той добави, че е разговарял с министрите на финансите и на труда Симеон Дянков и Тотю Младенов и с управителя на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Днес решението щяло да бъде представено на синдикати и работодатели.

Според Борисов чрез промените в Кодекса за социално осигуряване през 2017 г. дефицитът във фонд "Пенсии" да бъде ликвидиран, след което дори щели да се трупат излишъци.

Премиерът съобщи още, че срокът за плащане на ранните пенсии от НОИ вместо от професионалните фондове ще бъде удължен с една година. В окончателния вариант на КСО срокът е станал 31 декември 2014 г., след като по-рано бе обявено, че това ще става от края на 2013 година.

Като причина Борисов посочи липсата на натрупани средства по личните партиди на тези хора в пенсионните фондове.

Всичко за плановете на правителството и дебатите по пенсионната реформа може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 19.08.22 г.
fallback