fallback

Дянков: Ще излезем от кризата без заем от МВФ или вдигане на данъците

Необходимо е засилване на борбата със сивата икономика, категоричен е финансовият министър

14:31 | 18.10.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Правителството е уверено, че ще излезем от икономическата криза, без да се стигне до споразумение с МВФ или вдигане на данъците, заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на проведената днес в София Европейска кръгла маса на индустриалците.

По думите му сега е необходимо да се засили борбата със сивата икономика. Относно някои изказвания от страна на бизнеса във връзка с предсказуемостта на икономическата политика на правителството Дянков коментира, че целта е да се обсъждат новите идеи, обаче „за това се случва да ни критикуват, че не знаем какво правим“.

Дянков допълни, че е имало идея за увеличаване на ДДС, но след обсъждане с работодателите и синдикатите се е взело правилното решение и данъкът не е вдигнат. Той каза още, че и в енергетиката някои решения са били отложени, за да бъдат обсъдени допълнително.

Относно акциза на цигарите Дянков заяви, че неговите намерения са той да не се вдига през 2012 и 2013 г. В проектобюджета за 2011 г. се предвижда да бъде вдигнат само акцизът на рязания тютюн, за да се изравни с този на цигарите.

От три-четири месеца се прави анализ на нови и стари леки автомобили, съобщи Дянков. Пред журналисти той обясни, че след още няколко месеца този анализ ще бъде готов. Целта му е евентуално да се приложи практиката, която има в други европейски страни, леките автомобили, които отговарят на по-високи екологични стандарти (Евро 4 и Евро 5) да бъдат облагани с по-ниски данъци. Ако бъде приет такъв регламент, той ще влезе в сила от 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 04.09.22 г.
fallback