fallback

Синдикати, работодатели и правителство се скараха за пенсионната реформа

КНСБ обяви, че започва подготовка за нови стачни действия, възможно е синдикатите изобщо да не се върнат на масата за преговори

19:17 | 12.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Синдикатите заплашват да напуснат масата за преговори за пенсионната реформа, стана ясно след днешната среща, на която трябваше да бъдат обсъдени предложенията на работодателите за реформа на пенсионната система.

Както стана ясно вчера, работодателските организации настояват за изпълняване на шест условия, за да подкрепят увеличаване на осигурителните вноски с два процентни пункта. Най-спорното от тях според синдикатите е желанието за равно разпределяне на вноската за фонд „Пенсия” между работодателите и работниците.

Именно това искане предизвиква недоволството на синдикатите, като според изпълняващия длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров липсва какъвто и да е диалог в рамките на тристранните преговори.

Синдикатите са останали изключително недоволни от това, че финансовият министър Симеон Дянков е представил разчети, според които осигуровките могат да се вдигнат с 1,5 процентни пункта догодина. Освен това те са били изненадани и от предложение на министъра още от следващата година пенсионната възраст да бъде увеличена с една година.

„Едва ли има смисъл да продължаваме разговорите така, по-добре е да продължим с ефективни стачни действия”, посочи Димитров след срещата.

Следващата среща между работодатели, синдикати и управляващи е насрочена за четвъртък, когато те ще заседават в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество. Силно вероятно е обаче синдикатите да откажат присъствие на събитието заради твърдата позиция на работодателските организации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
fallback