fallback

Дянков: И при нулев растеж догодина дефицитът няма да надмине 3%

Симеон Дянков аргументира заложения икономически растеж от 3,6% за 2011 г. с ниската изходна база и с разчетите за продължаващо ускоряване на темпа на износа

15:33 | 29.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Разчетите на Министерството на финансите за Бюджет 2011 г. са направени така, че дори растежът да е нулев, бюджетният дефицит няма да надмине 3%, коментира министър Симеон Дянков след днешното заседание на Министерски съвет.

Той съобщи, че правителството е одобрило проекта за Бюджет 2011 г. и в началото на следващата седмица той ще бъде внесен в Народното събрание, за да започне обсъждането му в парламентарните комисии.

В официално приетия проект за бюджет за следващата година основните параметри са същите, както предварително оповестените, а именно – растеж от 3,6% и бюджетен дефицит до 2,5%. Финансовият министър обясни, че са правени предварителни разчети, така че приходната и разходната част на бюджета за следващата година да се изпълнят и при растеж от 0% и 2%.

Симеон Дянков аргументира заложените високи темпове на растеж за 2011 г. с ниската изходна база, т.е. показателите за тази година, и с разчетите за продължаващо ускоряване на темпа на износа.

Заложеният бюджетен дефицит от 2,5% се равнява на 1,96 млрд. лв., посочи Дянков, като се предвижда той да се покрие чрез вътрешни или външни заеми, в зависимост от финансовите условията.

Дефицитът по текущата сметка за следващата година се предвижда да е около 3,5% (при прогнозирани за тази – 3%), а преразпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) за публични разходи – 35% (през последните години е 37-40%).

Финансовият министър повтори позицията си, че според него за следващата година не би трябвало да се вдига минималната работна заплата от сегашните 240 лв. на 270 лв., каквото е предложението на Министерството на труда и социалната политика, и затова повишение на минималната заплата не е заложено в проекта бюджета за 2011 г. За следващата година не се предвижда и вдигане размера на пенсиите.

Няколко министерства през следващата година ще имат по-високи бюджети, но допълнителните средства ще бъдат главно за разплащане към фирми по сключени и изпълнени договори, каза още финансовият министър и конкретизира, че това са Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и МВР. Бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) също ще бъде по-висок, обаче за сметка на национално съфинансиране към средствата от еврофондовете.

Министър Дянков информира, че оповестените вчера предложения на финансовото министерство за законодателни промени в някои данъчни закони са одобрени от правителството, като между тях са въвеждане на единна ставка от 9% за туризма, леко вдигане на акциза на горивата, изравняване на акциза на рязания тютюн с този на цигарите и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 05.09.22 г.
fallback