fallback

Очакват удвояване на застраховките срещу неизрядни платци

Около 10% от българските компании имат застраховка кредитен риск

17:13 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Обемът на сделките, застраховани срещу лоши плащания у нас през 2010 г., ще бъде два пъти по-голям спрямо предходната. Това прогнозира днес по време на дискусионен форум за застраховането Камелия Попова, управител на Кофас България (част от международната група Coface, лидер в управлението на кредитния риск).

От компанията очакват съответно и броят на фирмите, които търсят допълнителна гаранция срещу некоректните партньори, да нарасне осезаемо до края на годината.

„Въпреки засиления интерес през последните месеци процентът български компании със застраховка кредитен риск остава доста нисък в сравнение с държавите от Западна Европа“, посочи Попова. Според изнесените данни сега едва около 10% от фирмите у нас са сключили такава застраховка.

За сравнение, в Западна Европа делът на застрахованите компании срещу риск от неплащане достига 80%, затова от Кофас България очакват през следващите години броят на застрахованите срещу лоши плащания у нас да продължи да се увеличи значително.

От компанията отчитат и промяна в профила на застрахования бизнес у нас, изразяваща се в бързо увеличаване на застрахованите вътрешни сделки, а не само експортни дейности, както е било досега. По данни на групата съотношението към момента е 2 към 1 в полза на застраховките на сделки на вътрешния пазар.

Външното застраховане е насочено основно към вземания от компании от Европейския съюз, Македония, Сърбия, Хърватия и Албания. От застраховката кредитен риск продължават да се възползват основно компании от секторите метали, химия, строителство и бързооборотни стоки.

Едновременно с това от Кофас България отчитат повишаване на предявените претенции, както и на изплатените обезщетения на компании със застраховка кредитен риск. Тази тенденция се отнася до всички сектори, дори и за относително стабилни досега отрасли като хранително-вкусовата промишленост и търговията с бързооборотни стоки. През 2010 г. от компанията очакват покритите неплащания да са близо три пъти повече спрямо 2009 г.

„Увеличаването на изплатените обезщетения, от една страна, свидетелства за сериозно забавяне на междуфирмените разплащания у нас, а от друга - е показателно за ефективността на този тип застраховане“, коментира Камелия Попова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
fallback