fallback

Дянков: Реформите в здравеопазването са спрели от 2001 г.

Има известно забавяне и през последната година и два месеца, но вината е на предишните управляващи, каза финансовият министър

11:09 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Реформите в здравеопазването са спрели от 2001 г., заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който беше изслушан днес от депутатите във връзка с изразходването на средства от преходния остатък (излишък) на НЗОК в БНБ от 2000 г. досега.

Последните две правителства не са направили нищо, за да помогнат за здравето на хората, резултатите днес са налице и сега правителството и парламентът трябва да се справят с тях, каза финансовият министър. Дянков призна, че има известно забавяне и през последната година и два месеца, но подчерта, че основната вина е на предишните два кабинета, които са спрели реформите за 8 години.

Средствата за болничната помощ от 2006 г. непрекъснато нарастват, всяка година системата гълта повече пари, но без да се реформира, посочи той. Дянков заяви, че за това не са отговорни лекарите и медицинските работници, а отговорността се носи от изпълнителната и законодателната власт.

Излиза, че в година на икономическа криза в българското здравеопазване влизат повече пари, отколкото през най-добрата фискална година, и то именно защото системата не е реформирана, посочи Симеон Дянков. Българите не са по-здрави, което значи, че парите не се използват достатъчно ефективно, допълни той и в подкрепа цитира данни, които показват, че през последните пет години средствата в касата са се увеличи с 60 на сто.

Финансовият министър обясни също, че резервът на НЗОК не може да се използва, без да се увеличи дефицитът. За допълнително финансиране са направени и съкращения в други пера на бюджета.

Дянков отговори на уточняващи въпроси на депутати във връзка с парите за здравеопазване.

Имаше споразумение за пари срещу реформа, нашата амбиция беше промените да станат досега и средствата да се влеят в здравеопазването, за жалост обаче преструктурирането закъснява. Така министърът коментира изказването на Иван Костов, който поиска Дянков да каже дали е доволен от изпълнението на споразумението от м.г. между Синята коалиция и ГЕРБ, подписано и от вицепремиера.

Симеон Дянков обаче не посочи кои мерки по оперативни програми са достъпни за болниците, за да се дофинансират, както и как лечебните заведения могат да противодействат на декапитализацията на активите и увеличаване на неразплащанията при съществуващите бюджетни ограничения. Въпросът беше на Михаил Михайлов от Синята коалиция.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски (КБ) отбеляза, че през 2009 г. и 2010 г. НЗОК реализира излишъци, защото през 2008 г. здравната вноска е била увеличена.

Заради липса на конкретни цифри в момента у себе си, Симеон Дянков не можа да отговори на Хасан Адемов от ДПС. Депутатът поиска министърът да съобщи какъв е размерът на трансферите, които НАП е направила по НЗОК, на приходите по месеци от януари т.г. досега за всички осигурени и какъв е остатъкът на т.нар. оперативен излишък.

Финансовият министър обясни с числа и сметки на Янаки Стоилов от левицата защо, след като премиерът Борисов наскоро е обещал над 200 млн. лв. допълнително за финансиране на болниците, вчера числото се е редуцирала до 60 млн. лв. Проблемът за тази година ще бъде донякъде решен с допълнителните средства, но ще остане и догодина, заради това, че системата е нереформирана, още веднъж подчерта вицепремиерът Симеон Дянков.

Симеон Дянков отново запозна депутатите с данни за състоянието на преходния остатък (излишък) на Националната здравноосигурителна каса в БНБ от 2000 г. досега. Миналата седмица, по своя инициатива, той поиска поиска думата, като прекъсна дискусията по законопроекта за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, и оповести данните пред парламента.

Днес Дянков повтори, че по предварителни данни наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 234 700 000 лева. През 2009 и 2010 г. бюджетът на НЗОК се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравноосигуряване. Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и не са правени, заяви Дянков.

През 2007 г. НЗОК има дефицит, затова държавата се субсидира със средства от бюджета в размер на 339 млн. лв. През 2008 г. НЗОК отново е с дефицит и държавата покрива разликата между приходите и разходите с 206 милиона лева от репубилканския бюджет, а наличността на сметки в БНБ от 375 млн. лв. се запазва.

Точният размер на средствата, които касата може да изразходва всяка година се гласуват със Закона за бюджета на здравната каса, каза Симеон Дянков. Средствата от натрупания резерв, който се съхранява по сметки на БНБ, може да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит, подчерта министърът.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков, който обоснова искането за изслушване на Дянков, обясни, че последните публични данни за преходния излишък на НЗОК са от 2001 г. и 2002 г., а в отчета на предишните два кабинета няма данни какво се случва в излишъка. Затова според него беше необходимо изслушването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
fallback